U ponedeljak, 18. septembra, otvara se  izložba “Elsi Inglis – srpska majka iz Škotske” koju priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo u saradnji sa Arhivom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.
Ove godine navršava se sto godina od smrti slavne heroine Velikog rata – Elsi Inglis, koja je svojim radom u borbi za prava žena zadužila međunarodnu zajednicu, a svojim angažovanjem u osnivanju, opremanju i organizaciji rada “Bolnica škotskih žena” i neposrednim učestvovanjem u njihovom radu, neizmerno zadužila francuski, ruski i pre svega srpski narod. Ova godišnjica je povod da se i u Škotskoj, gde se priprema niz manifestacija, ali i u Srbiji, setimo njene velike borbe.

Izložba će biti otvorena u 12 časova.
Autor izložbe: Velibor Vidić

PROGRAM

– 12:00 Svečano otvaranje izložbe “Elsi Inglis-srpska majka iz Škotske” u Međuopštinskom istorijskom arhivu Valjevo. Nakon otvaranja, delegacija iz Škotske i predstavnici Opšte bolnice Valjevo zajedno će posaditi drvo prijateljstva u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva u Valjevu.

– 15:30 Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Milutin održaće, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu, pomen medicinskom osoblju “Valjevske bolnice” i medicinskom osoblju “Bolnice škotskih žena”, kao i svim žrtvama Prvog svetskog rata. Nakon verskog čina uslediće koncert crkvenog hora “Hadži-Ruvim”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …