ISTORIJSKI ARHIV VALJEVA POZIVA  NA  MULTIMEDIJALNU IZLOŽBU  U OKVIRU TEŠNJARSKIH 2017.

PETAK 4. AVG. – 21 h 30min-  KLUB BAŠTA “TESLAVIZIJA” VOJVODE MIŠIĆA 22-24

( prolaz od “TRE MERLI  OBNICE  do  EROZIJE )  

 

“LJUBAV I MODA NA VALJEVSKI NAČIN”

Kultni film ” Ljubav i moda ” Ljubomira Radičevića  iz  1960. godine  pažnju je privukao glavnom glumicom Bebom Lončar,  vespom, porukom filma “da je važno imati svetle ciljeve i boriti se znanjem i šarmom za njihovo ostvarenje” . . . Šlageri  kao  sinonim za opšte omiljenu pesmu za ples,  komponovani  za potrebe filma  daju posebnu notu. Lepota i lakoća življenja su zarazni i lako se prenose. Jugoslavija, Beograd i Valjevo su živeli sinhrono. Valjevo je još od pedesetih godina imalo matinea na kojima je ples bio neprikosnoven. Početak sedme decenije 20. veka svakom godinom je dodavao novi  sadržaj LJUBAVI  I  MODI. Viorili su se uštirkani žiponi, baletanke su pravile piruete, cigara pantalonice su olakšavale vožnju na motoru, konjski repovi osvetljavali su nasmejana lica i oči pune žudnje za zabavom i plesom. Momci su bili svedenog  kolorita i ponašanja, po ugledu na Bitlse ili Rolingstonse. Odela olakšana savremenim dizajnom, sa obaveznom tankom kravatom, pogled a la Džejms Din,  naklon pri pozivu na ples… Druženje, drugarstvo, zajedništvo. Sport, ples i škola,  da bi dobili dozvolu za izlazak, bili su životni postulati generacije rođene pred, tokom i po završetku II Svetskog rata. Šezdesete godine su mladost te generacije i oni su se trudili da je što sadržajnije prožive. To je vreme kada je bilo prestižno imati fotoaparat

” Lajku ” , u kožnoj futroli, sa tankim kaišem oko vrata i ovekovečiti svaki , pre svega, grupni trenutak u prirodi, Valjevu ispred kultnih mesta  ili enterijera gde su se družili. O tome  svedoče fotografije iz porodičnih arhiva. One su priča kako je Valjevo živelo svoje mladalačke snove.Branislava, Milorad, Nada, Kele, Olivera, Danica,Antonije, Đule, Gordana, Laća, Krca, Dule, Voja, Neša, Tanja, Đule,Staniša, Gojko, Bane, Vladimir,Momčilo, Ljuba, Natalija,  Pera, Gile, Vlada, Boban, Dana, Brana i Zoja i mnogi drugi , ostavili su trag LJUBAVI I DRUGARSTVA U  VALJEVU. Moderno je bilo dati lični doprinos opštem dobru. Istorijski Arhiv Valjeva na osnovu Zakona o kulturnim dobrima sarađuje sa  imaocima i stvaraocima arhivske građe u privatnom vlasništvu. Slobodan Đukić, Pera Vojić, Brana i Zoja Ristović su svojim porodičnim arhivama sačuvali i prikazali život svoje generacije, Valjeva koje plesom, motorom i knjigom u ljubavi i drugarstvu ulazi u svoj uspon.

Njihovi potomci imaju putokaz kvalitetnog življenja, koji je ovom lepotom olakšavao svakodnevne životne obaveze odgajanja dece, izvršavanje poslovnih zadataka i svega što čini realan život. Arhivsku građu,  porodice Slobodana-Bobana-Pere  i  Svetlane Petronić, koja se odnosi na život njihove školske generacije Gimnazije Valjeva, maturanata 1966.god ,oni su digitalizovali 2008.godine. To je vredan dokument života mladosti Valjeva šezdesetih.

Autori izložbe :

 

Arhivisti Istorijskog Arhiva Valjeva  –  Zorica Jeremić Šević   i   Vladimir Damnjanović

Elektronska i prostorna podrška – gospodin Ivanović Bogdan Boca vlasnik “TESLAVIZIJE” i sin mu Rade.

Muzičko plesna podrška – Plesni klub “Teslavizija” Valjevo

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…