Po osamnaesti put dvanaest učenika valjevskih srednjih škola i gimnazije sa profesorkama nemačkog jezika Dušicom Rajevac i Ivanom Vujić boravili su od 16-24.06.2017. u Pfafenhofenu na poziv društva “Prijateljstvo sa Valjevom”. Učenici su, kao i svake godine, bili smešteni u nemačkim porodicama.
Grupa je stigla 16. jula, baš na dan kada je ovo udruženje osnovano pre 18 godina. Sve ove godine Udruženje se trudi da na raznim nivoima ostavri kontakte i na taj način promeni sliku o Srbiji i Srbima, a najbolji način da ova slika bude najlepša su zapravo naši omladinci. Prvog dana našeg dolaska organizovan je uveče sastanak naše grupe, porodica, članova i prijatelja Društva. Ovom sastanku je prisustvovao i naš vice konzul iz Minhena, gospođa Biljana Jeftić, koja se u krtakom obraćanju zahvalila gospodinu Berndu Dušneru za sav dosadašnji rad. Učenice naše muzičke škole izvele su kratak program za  sve prisutne.
Program je kao i uvek bio bogat, sadržajan i veoma interesantan.
Prva dva dana proveli smo u Pfafenhofenu. Gradonačelnik nam je na prijemu u našu čast ispričao istorijat grada kao i to da je danas ovaj mali grad od 26 hiljada stanovnika jedan od najrazvijenijih gradova Nemake, sa stopom nezaposlenosti ispod 1,8%, on je jedini grad u Nemačkoj koji 100 % koristi ponovo obnovljive izvore energije. Gradonačelnik Herker je izrazio želju da uskoro poseti naš grad pogotovu sada kada naša dva grada rade zajednički projekat. Od njega smo dobili besplatne ulaznice za bazen kao i ulaznice za “Gartenschau” – razgledanje uređenih gradskih zelenih površina, manifestacija koja je počela 24. maja i koja nas je sve ostavila bez daha. Na početku smo bili skeptični i nismo imali predstavu o čemu se tu zapravo radi, ali smo se na licu mesta uverili šta sve Nemci rade za očuvanje prirode, koliko vode računa o tome da se u parkovima zasade i biljke koje daju hranu insektima, a ne samo cveće koje je samo lepo i dekorativno i koliko im je duboko usađena svest o tome da smo našu planetu pozajmili od naše dece.
Uveče smo posetili baštu u kojoj je posađena naša šljiva i tu se lepo družili sa našim domaćinima.
Poseban utisak na učenike ostavila je poseta gimnaziji u Pfafenhofenu, koju je i ove godine organizovao profesor Roland Šerer. Svaki naš učenik imao je po jednog nemačkog pratioca, takođe učenika, sa kojim je pohađao časove.
U ovom malom gradu nalaze se dve velike fabrike. Imali smo priliku da se upoznamo sa procesom proizvodnje u fabrici lekova “Daici-Sankyo”, a posetili smo i fabriku dečje hrane “Hipp”. U obe fabrike za nas je bio organizovan ručak.
Imali smo priliku i da se upoznamo sa procesom proizvodnje opreme za termičke i rashladne uređaje firme WOLF u Majnburgu, gde nam je direktor ove firme gospodin Johan Feltl osvedočeni prijatelj Srba i Srbije nakon obilaska upriličio večeru u jednom restoranu u susednom gradu Volncah.

Znamenitosti Regensburga, čiji se stari deo garda od 2006. godine nalazi na popisu UNESKO-ve Svetske baštine, Minhena, glavnog grada Bavarske i Nirneberga, rodnog grada slavnog slikara Albrehta Direra, upotpunile su sliku o Bavarskoj i ostavile nas u dilemi koji grad je najlepši. Ono što svuda fascinira je čistoća, red i nemačka preciznost.
Imali smo priliku i da prespavamo u omladinskim odmaralištima u Nirnbergu i Minhenu pa da se i ovde uverimo kako sve odlično funkcioniše i kako svi, bili naviknuti na to ili ne, moraju da poštuju kućni red i pravila ponašanja
Oproštajna zabava kod porodice Rukheblere kojoj su prisustvovale sve porodice pokazalo je da se ovo dugogodišnje prijateljstvo naša dva grada, posebno zahvaljujući ovim razmenama učenika, učvrstilo i produbilo.
Profesorke Vujić i Rajevac zahvalile su se svim nemačkih prijateljima u organizovanju ove posete, jer nam je tako omogućeno da steknemo uvid u nemačke običaje, porodične navike, kuhinju i kulturu, a učenicima da usavrše i primene svoja znanja iz nemačkog jezika, kao i porodici Janković koja nam je omogućila da udobno i bezbedno stignemo do Pfafenhofena, ali i da naš boravak produžimo jedan dan duže.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…