“Nedelja zdravlja“ je naziv manifestacije koja u Valjevu traje od 8. do 13. maja, u organizaciji  Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum i grada Valjeva.

Na Gradskom trgu su se danas okupila deca iz valjevskih osnovnih škola, koja su se takmičila u odbojci, fudbalu, košarci i u atletskim disciplinama. Prisustvovali su i demonstraciji ukazivanja prve pomoći, koje su priredili učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

„Grad Valjevo je podržao ovu manifestaciju, jer Valjevo podstiče manifestacije koje su okrenute unapređenju i očuvanju zdravlja naših sugrađana, kako bi se sprečila oboljenja građana“, rekao je Andra Savčić, član Gradskog veća i dodao:

„Današnja manifestacija je posvećena sportskim aktivnostima, naročito školskom sportu. Nadam se da će tokom cele godine biti što više ovakvih dešavanja, a grad će učestvovati sa onoliko sredstava koliko bude bilo potrebno.“

Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum se opredelio da u ovoj nedelji, kada se 12. maja obeležava Međunarodni dan sestrinstva, organizuje „Nedelju zdravlja“, naglasio je dr Zoran Jokić, šef Departmana za zdravstvo Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum.

„Ideja je bila da kao značajni činilac društvene zajednice, skrenemo pažnju na unapređenje i očuvanje zdravlja, što je i fokus Fakulteta za zdravstvo. Očuvanje zdravlja je najvažniji aspekt od ranog detinjstva, kroz zdrave stilove života, način ishrane i fizičku aktivnost. Danas, 10. maja je i Dan fizičke aktivnosti, tako da smo se u sinergiji sa lokalnom samoupravom, koja je velika podrška u celom projektu, sa Medicinskom školom i ostalim srednjim i osnovnim školama u gradu, dogovorili da izađemo u javnost i da podsetimo sve nas da su fizička aktivnost i zdravi stilovi života značajna prevencija i činilac u funkciji unapređenja zdravlja“, rekao je dr Zoran Jokić.

Branka Gvozdenić, studentkinja Univerziteta Singidunum, koja je učestovala u organizaciji  događaja, kaže da su studenti sa ovog Univerziteta zaduženi da kao volonteri pomažu učenicima i nastavnicima osnovnih škola u realizaciji programa.

„Učestvujemo i u organizaciji 3. Sajma vina Kolubarskog okruga, koji će se održati u petak, 12. maja na našem fakultetu. U organizaciji „Nedelje zdravlja“ pomogli su nam dosta i naši profesori, a u programe koji se održavaju ove sedmice učestvuju studenti svih godina.“

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ je rekao da je škola uključena u obeležavanje „Nedelje zdravlja“, jer je to plod saradnje ove škole sa Univerzitetom Singidunum.

„Medicinska škola je usmerena ka zdravlju i zdravstvu. Rado smo prihvatili da učestvujemo u svim aktivnostima. Demonstrirali smo ukazivanje prve pomoći nakon saobraćajne nesreće i verujem da je bilo korisnimo da i učenici osnovnih škola ovo vide“, rekao je Maravić.

On je istakao da je učešće Medicinske škole u „Nedelji zdravlja“ uvertira za obeležavanje 12. maja – Dana škole, kada će biti potpisan ugovor sa predstavnicima Vlade Republike Nemačke, u okviru DSD projekta, kojim će Medicinska škola biti nosilac za ovaj region za polaganje ispita nemačkog jezika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…