Dan grada Valjeva-20. mart ove godine biće obeležen nizom programa, a centralni događaj je Svečana akademija, koja će se održati u Centru za kulturu, 20. marta, sa početkom u 12 časova. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić i član Gradskog veća Dejan Bogojević, sa direktorima ustanova kulture – Biblioteke i Centra za kulturu i predstavnicima Bokserskog kluba „Metalac“ su najavili bogat program obeležavanja Dana grada.

Dr Dragan Jeremić je rekao da je ove godine manifestacija shvaćena mnogo ozbiljnije nego pre i da je cilj da obogati kulturni i sportski život grada Valjeva.

„Cela manifestacija ima tri ključna segmenta. Prvi je Svečana akademija u 12 časova u Centru za kulturu i istog dana od 20 časova koncert-omaž Mikiju Jevremoviću u Centru za kulturu. Suština akademije je dodeljivanje nagrada grada Valjeva i iskazivanje počasti ambasadi Češke i ambasadoru Belorusije, dobitnicima javnih priznanja i obeležavanje 170 godine od rođenja Milovana Glišića.

Drugi segment je vezan za sport i u okviru toga ćemo imati Državno prvenstvo u boksu i Juniorski košarkaški turnir. Organizovaćemo sportski dan 19. marta, kada će deca izaći na ulice. Prilikom nedavne posete ministra sporta i omladine Vanje Udovičića smo rekli da Valjevo ima intenciju da postane sportski grad i da ćemo učiniti sve da se infrastruktura vezana za sport značajno poboljša i poveća.

Treći segment su dešavanja iz kulture, u okviru kojih će se organizovati nekoliko značajnih književnih večeri“, rekao je zamenik gradonačelnika. On je istakao kao još jedan od važih programa 1. Sajam voćarstva, koji će se održati u Poljoprivrednoj školi 17. i 18. marta.

„Prisustvo nekoliko ministara u svim ovim manifestacijama govori da smo uspeli da zavredimo pažnju i države i Vlade Srbije i da ovim manifestacijama povećamo naš uticaj u Republici i da stvari trajno promenimo, a ne samo dok traje program obeležavanja grada Valjeva. Sve je ovo organizovano vrlo skromno i nastojali smo da potrošimo što manje sredstava. Sama organizacija neće preći 300.000 dinara, što je skromno za ovakav program“, zaključio je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva i zahvalio se svim umetnicima koji će nastupiti besplatno.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević je istakao da je program obeležavanja Dana grada odlično koncipiran.

„Program je raznovrstan, sadržajan, imamo koncerte, književne večeri, promocije, pozorišne predstave, sportske događaje, Sajam voćarstva. Očekujemo da program zainteresuje ljude, a to je pravi način da proslavimo značajan datum. Centralni događaj je 20. mart i ohrabruje što su se odbornici maltene jednoglasno izjasnili za dobitnike nagrade grada Valjeva. Pohvalio bih saradnju sa ustanovama kulure. Program koji će obradovati najmlađe sugrađane je otvaranje izložbe dečjih likovnih radova u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ i otvaranje ovog studija više ka gradu. Grad poklanja i pozorišnu predstavu- monodramu Nebojše Ilića u Centru za kulturu Valjeva. Ovi programi daju širinu i mogućnost da naši sugrađani aktivno učestvuju u njima, što je naš prevashodni cilj. Trenutno radimo na Letopisu 2016. godine, gde ćemo zabeležiti sva značajna događanja u našem gradu. To će biti praksa i za naredne godine, kako bi ostao dokument šta se dešavalo u našem gradu“, rekao je Dejan Bogojević.

Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu Valjeva je najavio koncert u čast Mikija Jevremovića, na kome će nastupiti Željko Joksimović, Neverne bebe, Igor Starović, Jovan Maljoković, Irena Blagojević, Jelena Kovačević, Boris Bizetić i Željko Vasić, grupa Horoskop, Muzički voz, KUD Abašević i drugi. On je naglasio da su karte besplatne i da se mogu preuzeti na biletarnici CZK od četvrtka, 16. marta od 9 do 11 i od 17 do 19 časova.

„Pored Akademije i koncerta, tog dana u 19.30 časova će biti otvorena i izložba posvećena Mikiju Jevremoviću. Na Svetski dan pozorišta, 27. marta če biti pozorišna predstava Nebojše Ilića, koji govori stihove koje su pisali glumci“, najavio je direktor CZK Miloš Smiljanić.

„Biblioteka tradicionalno organizuje promoci knjige dobitnika NIN-ove nagrade za Dan grada. Ove godine, 21. marta u 20 časova u Valjevskoj gimnaziji će se predstaviti Ivana Dimić, laureat prestižne nagrade. Druga dva programa tematski odgovaraju Danu grada. Prvi je promocija knjige o Stojadinu Mirkoviću i Mlanu Tepiću „Heroji otadžbine“, čije izdavanje je pomogao grad Valjevo. Drugi program je promocija knjige „Englezi i Balkan 1837-1914 i Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877-1912“, autora dr Aleksandra Rastovića“, najavila je direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević.

U ime organizatora Državnog prvenstva u boksu, koji se u Valjevu održava od 16. do 19. marta, program je najavio Đorđe Milanović, član upravnog odbora Bokserksog kluba „Metalac“ Valjevo.

„Velika je čast što ćemo u sklopu obeležavanja Dana grada imati priliku da vidimo najbolje što Srbija ima, kada je boks u pitanju. Posle skoro 27 godina od poslednjeg pojedinačnog prvenstva, Bokserski savez Srbije je BK „Metalac“ dodelio organizaciju jednog ovako velikog takmičenja. Valjevska publika voli boks. Sutra od 9 do 11 časova počinje merenje u Vojvodinom salonu, od 13 časova je žreb, a od 17 časova su eliminacione borbe. U petak i subotu, mečevi počinju od 13 časova, a u nedelju finalno veče je od 17 časova“, najavio je Đorđe Milanović, iz BK „Metalac“.

Slobodan Lazić Cimer, nekadašnji bokserski šampion je rekao da se obeležava 90 godina boksa u Valjevu.

„Imamo ekipu mladih ljudi, ali i tri-četiri takmičara na pojedinačnom prvenstvu.  Očekujem veliku posećenost, a mi ćemo uraditi sve da to bude kako treba“, kaže Slobodan Lazić.

Zare Andrić, šef stručnog štaba BK „Metalac“ se pohvalio da Valjevo ima 11 seniorskih prvaka i 10 prvaka u mlađim kategorijama, klub i grad sa velikom tradicijom.

„Ove godine ćemo nastupiti sa sedam takmičara, među kojima onih koji su osvajali titule prvaka države, tako da se nadamo da ćemo iz BK „Metalac“ ove godine imati najmanje dva prvaka države“, zaključio je Zarija Andrić.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…