U nemačkom gradu Gelzenkirhenu boravili su pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović i Aleksandra Tomić, gde su učestvovali u radionici pilot faze projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“.
Stručni seminar je organizovala Servisna služba za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) Ingejdžment Global (Engagement Global) koji radi po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke. Pored ostalog, delokrug delovanja Servisne službe za jedinice lokalne samouprave su globalno održive jedinice lokalne samouprave i njihova partnerstva. Izrađena je Agenda 2030 koja podrazumeva podizanje nivoa svesti nemačkih i partnerskih jedinica lokalne samouprave i ciljeve održivog razvoja. Cilj edukacije bio je da politički i administrativni akteri iz jedinica lokalne samouprave prepoznaju ciljeve održivog razvoja kao lokalni zadatak. Tim povodom su organizovane edukacije i umrežavanje aktera iz jedinica lokalne samouprave u okviru stručnih seminara, ali i unapređenja strateškog partnerstva.
Ovom prilikom u Nemačkoj je potpisan Memorandum o razumevanju između grada Valjeva i Servisne službe za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, kojim je ugovorena saradnja u okviru projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“. Delegacija iz Valjeva, učestvovala je na sastancima koji su organizovani u vezi sa apliciranjem sa projektima za sredstva iz fondova Evropske unije, a ovom prilikom prikazan je i kratak film o privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima Valjeva uz prezentaciju našeg grada.
Na seminaru organizovanom u okviru pilot faze projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ učestvovalo je preko 30 gradova iz Nemačke, Srbije i BIH. Osim predstavnika lokalnih samouprava, na seminaru su učestvovali i poverenici za Evropsku uniju i partnerstva gradova.

Realizacijom projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ iz oblasti ekologije, ukupne vrednosti 10.000 evra, od čega obe lokalne samouprave Valjevo i Fafenhofen, dobijaju po 5000 evra, u naredne dve godine grad Valjevo će dobiti nove javne zelene površine u cilju smanjenja aerozagađenja. Osim toga biće organizovani i edukativni seminari iz oblasti ekologije, jedan od njih i u Valjevu, kao i radionice za planiranje projekata. Ovo je samo uvod u realizaciju budućih projekata veće vrednosti iz oblasti ekologije oba partnerska grada u cilju rešavanja problema aerozagađenja, što je grad Valjevo istakao kao jedan od prioriteta iz ove oblasti.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …