Smanjenje rizika karcinoma dojke
Polaznik programa biomedicine, Đorđe Vasilić, maturant Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Valjeva, na letnjem kampu u Petnici radi projekat pod nazivom Ispitivanje uticaja ekstrakta sladića na proliferaciju estrogen pozitivnog i estrogen negativnog karcinoma dojke.
Smatra se da zbog povećanja nivoa estrogena (ženski polni hormon) postoji rizik od pojave karcinoma dojke. Sa nastankom menopauze u organizmu opada nivo ovog hormona. U cilju otklanjanja izvesnih smetnji, koje se tom prilikom javljaju, nadomestak estrogena se vrši pomoću farmaceutskih suplemenata.
Đorđa je zanimalo kako bi prirodni preparat uticao na proliferaciju (brojnost) estrogena. Za ovo ispitivanje koristi biljku sladić sa dva lokaliteta u Srbiji – mesto Čortanovci i planina Medvednik, pošto je poznato da sadržaj fitohemikalija varira i u kvantitativnom i u kvalitativnom sastavu, u zavisnosti od sredine, čime je u ispitivanje uključen i ekološki faktor.
Kotarski sud u Staroj Pazovi
Polaznik programa istorije u Istraživačkoj stanici Petnica, Igor Mirosavljević, učenik II razreda gimnazije “Branko Radičević“ iz Stare Pazove na letnjem kampu radi projekat Kotarski sud u Staroj Pazovi od 1941. do 1944. godine.
U periodu od septembra 1941. do septembra 1944. godine, Stara Pazova je bila u sastavu Nezavisne Države Hrvatske. Igora je zanimalo kako to funkcioniše u jednoj državi koja želi da se nametne kao autoritet, da promeni postojeće zakone i uspostavi potpuno novi sistem, a bez prethodnih iskustava (pošto je u pitanju nova država), uz nedovoljno kadra i nedovoljno obučenog kadra. U svom istraživanju koristio je arhivsku dokumentaciju Arhiva Srema u Sremskoj Mitrovici, kao i literaturu vezanu za taj period. Istraživanje je pokazalo donekle očekivane rezultate u smislu funkcionisanja ovog suda.
Sonoluminescencija
Šapčanke, Natalija Topalović i Kristina Stanković, učenice II razreda Šabačke gimnazije i polaznice programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica, na ovogodišnjem letnjem kampu istražuju fenomen sonoluminescencije.
Sonoluminescencija je fenomen kod kog se pomoću ultrazvuka stvara svetlost. Taj fenomen se javlja u prirodi kod nekih živih organizama, a Natalija i Kristina žele da ga ispitaju u laboratorijskim uslovima.
Eksperiment se sastoji u formiranju mehura gasa u tečnosti koji će pod uticajem ultrazvučnih signala emitovati svetlost.
Cilj projekta je da se variranjem parametara koji dovode do sonoluminescencije ispita ovaj fenomen. Za potrebe projekta, devojke su osmislile metodologiju i poterbnu aparaturu, a sam eksperiment zahteva složena izračunavanja i znanje više matematike.
Korovi naših njiva
Vladana Radovanović, maturant XII beogradske gimnazije i polaznica programa biologije u IS Petnica, na ovogodišnjem letnjem kampu radila je istraživanje pod naslovom Analiza segetalne vegetacije u poljima kukuruza u okolini Petnice.
Segetalna vegetacija predstavlja korovsku vegetaciju, odnosno biljke koje naseljavaju obradivu površinu zajedno sa gajenom biljkom.
Ovakvo ispitivanje je važno zato što korovske biljke koriste iste resurse kao i gajena kultura, a mnogo su adaptibilnije.
Ovo istraživanje predstavlja nastavak prošlogodišnjeg istraživanja koje je Vladana sprovela na istom terenu. Uzorkovanje je vršeno u istom periodu godine. Ona je pronašla i istraživanje, na istu temu, rađeno u Petnici pre 16 godina, što će joj pružiti mogućnost da izvrši upoređivanje rezultata.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …