Programima i projektima u 2016. godini, u skladu sa preporukama UNICEF-a, Lokalnim planom akcije za decu grada Valjeva biće obuhvaćeno preko 900 dece.
U toku je tradicionalna Školica plivanja koju će, u periodu od 20. juna do 30. avgusta 2016. godine, pohađati 150 učenika prvog razreda valjevskih osnovnih škola. Program je prevashodno namenjen deci čiji roditelji ili staratelji, zbog loše materijalne situacije, njima to ne mogu da priušte. Deca će Školicu plivanja pohađati u tri grupe, po 50-toro učenika, kojima je obezbeđen prevoz, tri koordinatorke (profesori fizičkog vaspitanja i profesorka razredne nastave) i licencirani instruktori plivanja. Grad Valjevo Školicu plivanja realizuje u saradnji sa Plivačkim klubom „Valis“ i Ustanovom za fizičku kulturu „Valis“. Decu je na bazenu posetio pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva Saša Simić.
„Ovo je druga grupa dece koja pohađaju Školicu plivanja, Školica će trajati do 31. avgusta i obuhvatiće 150-toro dece koja nisu bila u mogućnosti da pohađaju slične školice koje organizuje Ustanova za fizičku kulturu „Valis“. U saradnji sa ovom ustanovom i Plivačkim klubom „Valis“ mi smo omogućili ovim mališanima da nauče da plivaju, da borave ovde na bazenima, a do sada je kroz Školicu plivanja koju finansira Grad, prošlo 900 dece. Strategija Grada i kabineta gradonačelnika je da Školicu plivanja organizujemo tokom cele godine, kako bi što više dece obuhvatili ovim programom“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Saša Simić.
Partner u realizaciji ovog programa grada Valjeva je Plivački klub „Valis“. „Ako uzmemo u obzir podatak da će do sada skoro 1000 dece proći kroz ovaj program, mi to pre svega gledamo sa aspekta zdravlja, ali i sa socijalnog aspekta. Svi znamo da je plivanje veoma zdravo i da bi deca trebalo da se bave ovim sportom, posebno ako imaju problema sa deformitetom kičme, stopala, ili problema sa astmom. Plivanjem se to vremenom otkloni. U isto vreme, moramo imati u vidu da se godišnje u svetu 300.000 ljudi udavi, tako da je veoma značajno da deca nauče kako da se bezbedno ponašaju u vodi“, rekao je Branislav Kovačević iz Plivačkog kluba „Valis“ i istakao da je ovo jedan od boljih projekata koji grad Valjevo sprovodi naročito što su u pitanju deca, jer ona su budućnost.
Svečano uručenje diploma za 150 polaznika Školice plivanja, biće organizovano početkom septembra, po završetku programa, na prijemu kod gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića.
Studije pokazuju da plivanje kod dece jača mišiće i omogućava ravnomerno oblikovanje svih mišića čime se postiže pravilno držanje tela deteta. Deca su u velim broju, nakon završene Školice plivanja koju Grad finansira, nastavila da se bave plivačkim sportovima i postali su članovi plivačkog ili vaterpolo klubova.
Grad Valjevo je budžetom u ovoj godini opredelio ukupno 2,5 miliona dinara za realizaciju svih programa i projekata iz LPA.
U 2016. godini u okviru realizacije Lokalnog plana akcije za decu, osim Školice plivanja, kupovinom garderobe i sredstava za ličnu higijenu, biće realizovana i akcija pomoći za 25 dece bez roditeljskog staranja iz materijalno najugroženijih porodica, a u skladu sa preporukom i evidencijom Centra za socijalni rad.
Osim toga, u ovoj godini realizovano je i sedam projekata koji su dobili sredstva nakon sprovedenog konkursa i to:
Projekat Društva Rom Valjevo pod nazivom „Igračka Balačka“ kojim će u programe Predškolske ustanove „Milica Nožica“ biti po prvi put uključena deca romske nacionalnosti uzrasta od 3-5 godina.
Projekat Udruženja za edukaciju i kreativni razvoj „Unin centar“ pod nazivom „Stopama slavnih predaka“ kojim će deca biti upoznata sa likom i delom poznate srpske poetese Desanke Maksimović.
Projekat Podružnice matematičara Valjevo pod nazivom „Od igre do nauke kroz svet matematike“ kojim će deci kroz takmičenja i logičke zadatke biti popularizovana matematika.
Projekat Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ pod nazivom „Škola života u prirodi“ kojim će deci biti omogućeno da borave u prirodi i uče o istraživačkom duhu.
Projekat Udruženja roditelja, dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“ pod nazivom „Zajedno kroz život-podrška inkluziji“ kojim će deca sa invaliditetom kroz radionice biti uključena u zajednicu.
Projekat Planinarskog kluba „Povlen“ pod nazivom „Planinarenjem do zdravlja“ kojim će deci biti omogućeno da se kroz izlete i edukativne radionice upoznaju sa prirodnim resursima valjevskog kraja.
Projekat KES „Ikstrim femili 014“ pod nazivom „Letnja škola skejta i rola“ kojim će deca pohađati školu skejta i rola.
Inače, Lokalnim planom akcije za decu su obuhvaćene prioritetne mere, aktivnosti i programi koje bi trebalo preduzeti kako bi se ostvarili što povoljniji uslovi za život dece i njihovo uključivanje u društvo. Plan je usmeren ka svoj deci grada Valjeva, a posebno ranjivim kategorijama (siromašna deca, marginalizovana, deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja i deca žrtve nasilja).
Od početka implementacije Lokalnog plana akcije za decu do danas, realizovano je preko 100 programa i projekata (u kojima je učestvovalo 3600 dece uzrasta do 18 godina) iz oblasti smanjenja siromaštva, unapređenja obrazovanja, zdravlja, kulture, položaja i prava dece sa smetnjama u razvoju, unapređenja položaja dece bez roditeljskog staranja, dece sa antisocijalnim i asocijalnim ponašanjem i unapređenja informisanosti dece i roditelja. Realizovan je program besplatne užine za 100 najsiromašnijih učenika osnovnih škola, implementirana je Školica plivanja koju je pohađalo 830 učenika prvog razreda iz kategorije socijalno i materijalno ugrožene dece, realizovan je program pomoći u garderobi i sredstvima za ličnu higijenu za decu bez roditeljskog staranja iz socijalno i materijalno ugroženih porodica koji je obuhvatio pomoć za 125 dece uzrasta do 18 godina.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…