Herbicidi u voću
Lazar Vuković, učenik I razreda gimnazije “Sveti Sava“ iz Požege na letnjem seminaru hemije bavi se sintezom kertridža za ekstrakciju atrazina iz voća i ispitivanje njegove efikasnosti na primeru jabyke.
Atrazin je herbicid koji služi za prskanje voća i drugih biljnih kultura. Njegova primena je ograničena u Evropi i maksimalno dozvoljena koncentracija je 0,05 mg/kg voća.
Da bi se odredila koncentracija atrazina u voću koriste se spojevi koji imaju osobinu da za sebe vežu druge nečistoće iz voća, a iz ostalog dela se određuje koncentracija atrazina.
Komercijalni preparati imaju visoku cenu i ideja je da se sintetišu jeftiniji spojevi (nazivaju se kertridž), jednako delotvorni.
Lazar je sintetizovao 4 takva spoja (kertridža). Najefikasniji će koristiti za dalja merenja koncentracije atrazina.
Potrošačka kultura nekad i sad
Teodora Marković iz Obrenovca, učenica III razreda Filološke gimnazije u Beogradu i polaznica programa antropologije, na letnjem kampu radi istraživanje na temu Antropološka analiza potrošačke kulture u socijalizmu i postsocijalizmu na primeru Robne kuće u Obrenovcu.
Zamisao je da se uporedi način življenja i potrošačkih praksi u socijalizmu i postsocijalizmu.
Robne kuće sy dobar “teren“ za ovakvo istraživanje, obzirom da danas ne postoje, pa se i razlike lako uočavaju.
Kroz ovo istraživanje otvaraju se mnoga pitanja, ne samo kupovine i potrošnje, već i razlike u načinu života, uopšte, i pristypu određenim vrednosnim kategorijama u posmatranim periodima.
Brzina izvršavanja programskih jezika
Novosađanin Nikola Bebić, yčenik III razreda gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“, na ovogodišnjem letnjem kampu računarstva radi projekat pod nazivom Upoređivanje brzine izvršavanja kompajliranih i interpretiranih programskih jezika.
Programski jezici se dele u dve glavne grupe: kompajlirani i interpretirani.
Nikola se bavi upoređivanjem brzine (vremena) izvršavanja istih programa. U tu svrhu napisao je kompajler za, inače interpretirani, programski jezik bejzik (BASIC) i nekoliko programa u programskom jeziku bejzik, koje je i kompajlirao. Nakon toga je na istoj mašini i pod istim uslovima vršio upoređivanje istog interpretiranog i kompajliranog programa i poredio vremena izvršavanja. Rezultati pokazuju da je, u proseku, 50 puta brži kompajlirani od interpretiranog programskog jezika.
Suzbijanje infekcije
Maturant I beogradske gimnazije, Marko Kojić, na letnjem kampu biologije radi projekat Inhibicija formiranja biofilmova esencijalnim uljem pelena (Absinthii herba) kod E. Coli.
Biofilmovi predstavljaju zajednicu udruženih istih ili različitih bakterijskih vrsta. Infekcije izazvane biofilmom su opasnije od onih izazvanih običnim (planktonskim) bakterijskim ćelijama.
Danas se javlja sve veći broj multirezistentnih bakterija na antibiotike i zato se traga za novim i drugačijim vidovima terapije.
Za pelen trenutno ne postoje podaci za aktivnost njegovog esencijalnog ulja i upravo je zato i odabran za ovo istraživanje.
Eksperiment se izvodi tako da se sojevi bakterija tretiraju različitim koncentracijama ovog ulja u cilju pronalaženja one kombinacije koja inhibira formiranje biofilmova, a ne ubija bakterije.
Automatski skener knjiga
Beograđani Ivan Pop-Jovanov i Mihailo Grbić, obojica učenici II razreda Matematičke gimnazije, na letnjem kampu primenjene fizike i elektronike rade projekat Automatski skener knjiga.
Suština projekta je u ispitivanju mogućnosti ispravljanja teksta fotografisanog sa krive površine, npr. fotografisanje stranica knjige.
Pošto su u literaturi pronašli podatke koji opisuju ovakav postupak, Ivan i Mihailo su želeli da sami testiraju postupak i izvrše merenja efikasnosti algoritma.
U tu svrhu, sami su napravili aparaturu koja se sastoji od kamere i dva lasera i napisali program koji na osnovu lasera prepoznaje oblik površine knjige i matematičkim metodama istu ispravlja u ravnu površinu (2d). Ovaj metod bi mogao naći primenu za uspešnije skeniranje knjiga.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…