Najbolji učenici valjevskih osnovnih i srednjih škola okupili su se danas u Gradskoj kući, na prijemu koji je priredio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.
Ove godine, 128 učenika je završilo svoje dosadašnje školovanje sa svim peticama i to 102 osnovca i 26 srednjoškolaca.
„Vukova diploma, pošto sam i sam bio nosilac Vukove diplome u osnovnoj školi, jedna je velika obaveza, trud i napor do kojeg ste stigli“, rekao je gradonačelnik i naglasio da ono što očekuje vukovce koji sada iz srednje škole idu na fakultete je jedan potpuno novi sistem učenja, odgovaranja i novi život:
„Generacija koja je ovde je generacija koja je drugačije odrastala od moje. Moja generacija je osamdesetih videla i smrt Tita i pad Berlinskog zida, Zvezdu kao prvaka sveta i Evrope, devedesetih i Slobu i Vuka, a posle dvehiljaditih pamtite i vi. Imate veliku odgovornost kao nosioci Vukove diplome. Imate veliki zadatak i možete se spasiti sutra u životu samo velikim radom i talentom za posao koji obavljate. Bilo bi dobro da vam hobi bude posao, ali radom i talentom se sigurno možete spasiti. Deco, stojite na jednom velikom brdu, na brdu nepročitanih knjiga i zato vam neće biti lako da stignete sve što ste planirali“, zaključio je, obraćajući se vukovcima, gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.
Dr Mihailo Jokić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije je čestitao učenicima na uspehu i što su odabrali put kojim promovišu sebe i koji će im obezbediti egzistenicju:
„Ovaj put koji ste vi izabrali je vrlo težak. Vi postižete rezultate, zato što volite ono što radite. Ali taj put je sve teži i teži, sa sve više iskušenja. Vi to što radite morate voleti svakog dana sve više i više. I pored toga što volite to što radite, morate voleti i sebe. Onda ćete imati ljubav kao pokretačku snagu, jer je to najjača pokretačka snaga“, rekao je dr Mihailo Jokić.
Učenicima je savetovao da budu svesni svojih sposobnosti , da savladaju nove sadržaje i da upoznaju nove činjenice na bazi postojećih činjenica:
„Da bi to iskazali, morate u svojoj glavi imati primarnu rečenicu, koja glasi: „Moć je u meni!“ Kad god se nađete u problemima, vi tu rečenicu izgovorite. Izgovarajte je svaki dan, jer ako ne možete tu rečenicu da iskažete danas, nećete moći da je iskažete ni sutra. Nema prepreka koje u životu ne možete rešiti“, poručio je dr Mihailo Jokić.
U ime Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug , najbolje učenike, direktore škola, nastavnike, profesore i roditelje je pozdravila načelnica dr Zorica Jocić.
„Hoću da verujem da iza svake vaše petice stoji pravo znanje, da nijedna nije slučajna, olako dobijena, već zarađena vrednim radom i trudom. Jer ako je drugačije i ako su ocene samo brojke, onda ne stoji ono što je vama potrebno za dalje školovanje, a i za život. Ne stoje radne navike, upornost i neophodno znanje. A mi živimo u vremenima kada je znanje moć. Moć je u znanju koje posedujete, a ne u brojevima koji pišu u vašem svedočanstvu.
Za mene je ohrabrujuće što mi na području Školske uprave Valjevo imamo najobjektivnije kriterijume. Naša Uprava ima najmanji procenat u Srbiji- 9,7% učenika osmog razreda, koji su nosioci Vukove diplome. To je za mene, kao načelnika Školske uprave, vrlo ohrabrujuće, jer su vaši nastavnici imali objektivne kriterijume i da su te ocene koje ste dobili, zaista zalužene i da iza njih stoji veliki rad i trud. Zadovoljstvo mi je što danas prisustvujem ovoj podeli, koju je organizovao gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i nadam se da će veliki broj vas prisustvovati u petak dodeli priznanja koje organizuje za učenike generacije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. To je samo još jedna stepenica iznad ovoga što znači biti vukovac! Srećno vam u daljem školovanju“, poručila je dr Zorica Jocić.
Nakon dodele knjiga, najbolji učenici su se slikali sa predstavnicima grada Valjeva, za uspomenu, ali i za podsticaj svim ostalim valjevskim učenicima, jer će fotografija najboljih učenika Valjeva krasiti centalni gradski bilbord.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …