Od 5. do 11. aprila, u Petnici će prvi put biti organizovan zimski seminar interdisciplinarnih nauka. Učesnici seminara su srednjoškolci iz cele Srbije koji su zainteresovani i za prirodne, i za društvene i za tehničke nauke.
Njih 60 će, tokom jedne nedelje, imati priliku da se upozna sa naučnim metodom, filozofijom nauke, najnovoijim otkrićima u različitim oblastima, ali i sa time šta sve nije nauka.
Nakon ovoga uslediće i vežbovni seminar na kojem će polaznici imati priliku da se upoznaju sa interdisciplinarnom vezom među naukama.
Predavači su eminentni stručnjaci sa naših fakulteta i instituta.
Naučni dan
7. i 8. aprila, u lboratorijama Istraživačke stanice Petnica, realizovaće se Naučni dan za 35 učenika Francuske škole iz Beograda.
Fab lab
Istraživačka stanica Petnica od 15. do 18. aprila organizuje seminar za nastavnike o novim tehnologijama (3D štampa, elektronika, robotika…).
Tema seminara je Fab Lab (engl. fabrication laboratory). Na seminaru će biti realizovana serija predavanja i praktičnih vežbi o tome kako učionicu pretvoriti u radionicu za digitalnu fabrikaciju u kojoj je “moguće napraviti praktično sve”.
Seminar je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmeren na obuku. Učesnici će imati priliku da nauče kako da dizajniraju i naprave kompletan prototip proizvoda: kućište za uređaj, unutrašnju elektroniku, ambalažu i pakovanje. Nastavnici će se upoznati i sa najnovijim konceptima nastave pri kojoj se koriste učila napravljena u fab labu putem novih tehnologija (3D štampom), tj. sa Fablab@School konceptom koji je razvijen na Stenford univerzitetu.
Teme praktičnih kurseva za nastavnike su: Šta je Fablab@School pristup (praktični primeri), Kako koristiti fab lab opremu u nastavi, Primeri za nastavu biologije, fizike, hemije, tehničkog obrazovanja, informatike, geografije…, Kako pokrenuti mini-fab lab u školi, Praktični saveti i uputstva.
Seminar je namenjen za nastavnike prirodnih, tehničkih i informatičkih nauka.
Za učesnike, seminar je besplatan, a prijavljivanje traje do 6. aprila 2016. godine.
Sve informacije i formular za prijavljivanje se mogu pronaći na www.petnica.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…