U saradnji sa Narodnim muzejom Valjevo, Visoka poslovna škola strukovnih studija učestvuje u izradi nacrta Strategije proglašenja Brankovine kao turističke mikro-destinacije.
U ovom projektu, pored profesora, učestvuje i 50 studenata valjevske državne visoke škole, svih studjiskih programa treće godine.  Kako objašnjava profesorka dr Biljana Rabasović, rad na ovom projektu sastoji se iz tri faze.
“Najpre, student će raditi nekoliko nezavisnih studija slučaja uporednih turističkih destinacija u Srbiji, kao što su Tršić, Drvengrad, Sirogojno i Đavolja varoš, i u tom delu rada, uz pripremu tekstualne dokumentacije i prezentacija, objasniće sličnosti sa Brankovinom ako one postoje, te predstaviti mogućnosti tih destinacija koje su upotrebljive u slučaju Brankovine. U drugom koraku, naši studenti će na terenu raditi na analizama stanja i potencijala Brankovine po pojedinačnim elementima  i to analize atrakcija, supra i infrastrukture, analizu poseta,  kadrovskog i i organizacionog potencijala turističkog kompleksa Brankovine“, kaže profesorka Rabasović.
Inače, povod za rad Narodnog muzeja i VIPOS-a na izradi nacrta Strategije proglašenja Brankovine kao turističke mikro-destinacije, jeste usvojeni urbanistički plan tog naseljenog mesta, čime je po prvi put omogućena gradnja turističkih i ugostiteljskih kapaciteta u Brankovini, čiji je kulturno-istorijski kompleks kojim gazduje Narodni muzej, najposećeniji u Srbiji.
“Da bi neko mesto imalo status mikro-destinacije najpre je neophodan motiv dolaska, a to Brankovina svakako ima, kao kulturno-istorijski kompleks, zavičaj ustaničke porodice Nenadović i Desanke Maksimović. Na žalost, ono što je evidentan višegodišnji problem jeste činjenica da se svi posetioci u Brankovini zadrže samo pola časa. Zbog toga, nacrt ove Strategije ima za cilj da pokaže koji su potencijali Brankovine da u budućem periodu obezbedi odgovarajuće smeštajne i ugostiteljske kapacitete”, zaključuje dr Biljana Rabasović.
 

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…