Danas u Straživačkoj stanici Petnica počinje realizacija četiri zimska seminara za srednjoškolce. Polaznici seminara su učenici iz zemlje, ali i regiona.
Geo nauke
Zimski seminar geo nauka realizuje se pod naslovom Zemlja, voda, procesi, pojave, ljudi. Cilj seminara je da se polaznicima prezentuje bogata oblast geo nauka, a oni sami zainteresuju za samostalni istraživački rad (terenska istraživanja, laboratorijski i kabinetski rad) u ovoj oblasti. Kroz predavanja polaznici treba da upoznaju odabrane oblasti geonauka, kroz radionice osnovne pojmove opšte geologije i hidrohemije, neophodan pribor za izvođenje istraživanja, a radiće i seminarski rad na zadate teme, a na bazi raspoložive literature iz biblioteke.
Evo nekih tema o kojima će srednjoškolci slušati na ovom seminaru: Geološka prošlost Zemlje, Poreklo vode na Zemlji, Litosfera, Atmosfera i klima, Fosili, mitovi i legende, Svet pod lupom, Ima li dinosaurusa među nama, Metode hemijskih analiza prirodnih voda, Voda, mogućnost korišćenja, Klimatske promene, voda i živi svet, Geološko skladištenje ugljendioksida, Promene sastava hidrosfere kroz geološko vreme…
Kroz radionice, polaznici će se upoznati sa topografskom kartom, prikazivanjem reljefa, geološkim kompasom, radom u laboratoriji, izradom hemijske analize prirodnih voda…
Na kraju programa polaznici dobijaju zadatak da urade rad na jednu id tema: Prirodne lepote moga kraja, Veliko izumiranje, Poreklo vode, Flaširane vode.
PFE
Seminar primenjene fizike i elektronike je opšteg tipa, a predavanja su organizovana tako da prošire opšta znanja iz matematike, fizike, analogne i digitalne elektronike. Ali, planirana su i zanimljiva predavanja iz oblasti kojima se PFE bavi, kao: Digitalna obrada signala (Maruf Mim iz Sirije, doktorant na ETF), Moderne mobilne telekomunikacije (bivša petničanka Ana Anastasijević, doktorske studije iz telekomunikacija na ETF), Fazi upravljanje (prof. Miodrag Đukić – u Petnici prošao put od polaznika do rukovodioca programa). Takođe bivši polaznik, a sada asistent na ETF u Beogradu i doktorant u Intelu, Dragomir El Mezeni sa saradnicima iz Majkrosofta održaće interesantno predavanje Od kamere opskure do slika velikog dinamičkog opsega, a profesorka ETF u penziji, Srbijanka Turajlić održaće predavanje Kratko putovanje kroz istoriju upravljanja od filozofije do realnosti. Za srednjoškolce puno novih i zanimljivih saznanja.
Hemija
Zimski seminar hemije ima za cilj da se polaznicima objasne osnovni pojmovi opšte i neorganske hemije. Poznavanje ovih pojmova je neophodno za razumevanje metoda analitičke hemije i za samostalnu realizaciju projekata, čemu stremi svaki petnički polaznik.
Psihologija
Na seminaru psihologije biće obrađene oblasti percepcije, kognitivne psihologije, razvojne psihologije (u kontekstu psihologije obrazovanja) , psihologije individualnih razlika i socijalne psihologije. Ova predavanja bi trebalo da polaznicima pruže uvid u glavna pitanja koja se postavljaju u oblasti psihologije, te da prikažu i metode i tehnike istraživanja u čemu će posebno biti od koristi predavanje o metodologiji psiholoških istraživanja. Za polaznike su predviđena dva zadatka: definisanje značenja zadatog nepoznatog pojma i izrada nacrta istraživanja za zadato istraživačko pitanje.
Na kraju, seminar će obeležiti i nekoliko radionica s ciljem upoznavanja i razvijanja timskog rada i druge grupne aktivnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …