Istraživačka stanica Petnica je ove nedelje bila pravi međunarodni centar za dodatno obrazovanje. Škole iz Slovenije i Hrvatske su na dodatnu naučnu edukaciju dovele svoje učenike i nastavnike, kako bi koristeći svetske uslove u Petnici uhvatili trend sa modernim obrazovanjem.
Učenici iz Maribora
Prva je u poseti bila Druga Mariborska gimnazija koja je u Petnicu poslala svoje učenike kako bi u modernim uslovima radili eksperimente i vežbe iz hemije, biologije, fizike, elektronike, arheologije i geologije. Ovo je druga godina za redom kako učenici ove škole, koja ima i program međunarodne mature, dolaze u ovaj naš prestižni obrazovni centar.
„Naša gimnazija želi da svojim učenicima pruži najbolje. U našoj školi ćete pronaći mnoštvo dodatnih aktivnosti učenika. Za Petnicu znamo dugo godina unazad. Programima u petničkim laboratorijama želimo da našim najboljim učenicima pružimo uslove za rad kakave mi ne možemo da im priuštimo u Sloveniji.“ – kaže dr Marko Jagodič profesor fizike u II Mariborskoj gimnaziji.
Ovog vikenda će Istraživačka stanica biti domaćin i grupi od pedeset učenika i profesora iz srednjih škola iz Hrvatske, uglavnom iz Slavonske Požege i okoline. Za učenike je osmišljen program tako da prati zahteve školskog programa. Za to vreme nastavnici će imati priliku da se upoznaju sa različitim aspektima rada sa talentima u Petnici.
„Želeli smo da iz prve ruke vidimo kako se u Petnici organizuju programi za talentovanu decu. Kako ih identifikuju i kako ih posle neguju. Blizina ove institucije nam je dodatan plus da ovde i u buduće dolazimo i šaljemo učenike.“ – kaže Goran Đurđević profesor istorije iz Slavonske Požege u Hrvatskoj.
Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.
„Sve je više institucija iz regiona i sveta koje žele bliže da se upoznaju sa radom Petnice. Prošle godine smo ugostili tim stručnjaka za rad sa talentima iz Tel Aviva u Izraelu. Imali smo goste iz Nemačke, Rusije i SAD koji su želeli da se upoznaju sa programskim sadržajima koje organizujemo u Istraživačkoj stanici. Očigledno je da nakon 34 godine uspešnog rada sada i u svetu prepoznaju naš kvalitet.“ – kaže Nikola Božić, rukovodilac programa u Istraživačkoj stanici Petnica.
Paralelno sa ovim posetama u Petnici već uveliko traju zimski obrazovni programi za srednjoškolce koji su dodatno motivisani za rad u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Tokom 2016. godine se očekuje da će kroz različite programe u ovoj srpskoj prestižnoj instituciji proći preko 2000 učenika i studenata.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…