„Radi se o ispravljanju tehničke greške u zbiru sredstava iz budžeta i ostalih sredstava za finansiranje budžetskih korisnika. U delu socijalne zaštite i jednokratne pomoći raščlanjavaju se iznosi, radi jasnijeg prikaza“, rekla je načelnica Gradske uprave za društvee delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović.

Odbijeni su amandmani odbornika da se povećaju subvencije za zapošljavanje sa 15 na 100 miliona dinara. Gradonačelnik Stanko Terzić je obrazložio da je budžet dosta ograničen i svako prekoračenje bi značilo obustavu transfera novca iz Republike. Predlog odbornika da se 120 miliona dinara sa pozicija gradske Direkcije preusmeri na izgradnju Gerontološkog centra je odbijen, jer Grad ne može prihvatiti obaveze koje mu ne pripadaju, s obzirom na to da su jasno određene obaveze Grada, Republike i donatora u ovom projektu. Gradonačelnik je izrazio zabrinutost da bi najavljenim izmenama Zakona o lokalnim samoupravama, lokalni budžeti bili dosta umanjeni, pa se iz tog razloga moraju obazrivo preuzimati nove obaveze.

„Grad sada dobro stoji, ponašali smo se domaćinski, izmirili smo sve svoje obaveze. Ali ako Valjevo u 2017. godini ostane bez 450 miliona dinara, imaćemo problem sa kojih pozicija skinuti taj novac. Ne možemo prihvatiti ovaj amandman, a ostaje da insistiramo kod Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da nastave ovaj projekat u idućoj godini“, rekao je gradonačelnik.

Odbijen je amandman odbronika, koji se odnosi na unapređenje bezbednosti saobraćaja, jer je u 2015. godini obezbeđeno 29 miliona dinara za bezbednost saobraćaja. „Ove godine smo napravili veliki iskorak u merama unapređenja bezbednosti saobraćaja, kroz brojne projekte koji su realizovani preko škola. Kod članova Komisije za bezbednost saobraćaja je bila bojazan da li će i iduće godine biti dovoljno sredstava za ove aktivnosti, jer treba da uradimo Studiju o bezbednosti saobraćaja, koja dosta košta. Sigurno je da ćemo imati dovoljno sredstava da nastavimo aktivnosti na unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju, tako da ovaj amandman ne možemo prihvatiti“, obrazložio je gradonačelnik.

Prihvaćen je predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za rekonstrukciju i adaptaciju dalekovoda „Valjevo-Kosjerić“. Jasna Aleksić, načelnica Odeljenja za urbanizam je obrazložila da je postojeći dalekovod dotrajao i dolazi do čestih kvarova, pa je krajnji cilj sigurnije i bezbednije snabdevanje električnom energijom. Plan će finansirati Elektromreža Srbije, obrađivač plana je „Arhiplan“ iz Aranđelovca i utvrdiće se pravila uređenja i građenja i planski osnov za izdavanje svih dozvola za rekonstrukciju dalekovoda.

Na današnjoj sednici su usvojeni predlozi o otuđenju preostala tri poslovna prostora u Industrijskoj zoni. Firme „Poliform“, „TIK“ i „EMKO“ su dale najbolje ponude za kupovinu poslovnog prostora.

„Grad je kupio lokaciju nekadašnje fabrike „Stefil“ pre nekoliko godina, tako što smo uzeli kredit od 200 miliona dinara. Smatrali smo da je prirodno da se industrijska zona širi u ovom delu grada, gde imamo kvalitetnu komunalnu opremljenost. To se pokazalo kao dobra odluka, mada je tada bilo dilema. Uspeli smo da sve lokacije prodamo i mi smo skoro vratili sav novac koji smo uložili u kupovinu. Nama nije bio cilj da tu prihodujemo, nama je važnije da zapošljavamo ljude“, rekao je gradonačelnik.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je rekao da će završetkom prodaje ovih objekata biti vraćeno skoro oko 90 % uloženih sredstava u kupovinu bivšeg „Stefila“.

„Samim tim, u finansijskom smislu je to dokaz koliko je bio značajan ovaj projekat, koji je bio izuzetno komplikovan i trajao je dugo, zbog zemljišta koje je u postupku restitucije, ali i zbog procene vrednosti. Prodajom pet objekata u poslednja tri meseca, biće naplaćeno nešto manje od 160 miliona dinara. U ranijim postupcima prodaje zemljišta i montažnih objekata bilo je naplaćeno oko 30 miliona dinara, što je ukupno oko 190 miliona dinara. U naredne četiri godine ima smisla razvijati taj deo grada, koji je privredna zona grada. Akcenat treba da bude na projektovanju i izgradnji saobraćajnice koja će privrednu zonu povezati sa obilaznicom za Užice, čime bi se rasteretile pomoćne saobraćajnice. Na tom pravcu postoje parcele, koje treba otkupiti i koje predstavljaju razvoj Industrijske zone. Veliki broj ljudi je konkurisao za ove objekte, jer shvataju da im se ne isplati da zidaju poslovne objekte u selima, jer tamo ne mogu dobiti odgovarajuće komunalne priključke i ostvariti ceo postupak dobijanja građevinskih dozvola. U privrednoj zoni je sve to lakše ostvariti. Trenutno je zaposleno oko 300 ljudi, a očekujemo da će na proleće, kada profunkcionišu novi objekti, biti zaposleno oko 500 ljudi. Daljim planom razvoja Zone, programom uređenja građevinskog zemljišta, za 4,5 godina možemo imti uređenu Industrijsku zonu. Grad bi svake godine trebao da ulaže 30, 40 miliona dinara, što bi dalo velike efekte“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Prihvaćen je i predlog o izmenama Pravilnika o uslovima i postupku upisa dece u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“. Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić je obrazložila izmene potrebom da se usvoje jasniji ktriterijumi kada veći broj dece ispunjava iste uslove za upis u obdanište

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…