Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, čiji je član Odbor za ljudska prava Valjevo, juče je organizuovala okrugli sto na temu “Javni forum – Diskriminacija Roma u Srbiji ”.
Cilj skupa je nastavak dijaloga o problemima koji su posledica diskriminacije romske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici.

Jedini pomaci u protekloj deceniji evidentni su u oblasti zdravstva i obrazovanja, dok je i dalje prisutan problem stanovanja, a beleže se i pojave tihe diskriminacije.

Zdravstveni medijator pri patronažnoj službi doma zdravlja postoji od 2009. godine i zadužen je za oko 2000 roma na teritoriji grada.

Članovi Odbora za ljudska prava su u proteklom periodu obišli romska naselja i upoznali pripadnike ove populacije sa postojanjem kol centra i mogućnostima da dobiju besplatnu pravnu pomoć.

Na današnji skup bili su pozvani predstavnici Gradske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, članovi Mobilnog tima za inkluziju Roma grada Valjeva kao i predstavnici civilnog društva, ali su se pozivu odazvali samo predstavnici PU Valjevo, Centra za socijalni rad, predstavnici zdravstva i školski medijator.

Javni Forum u Valjevu organizovala je Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS u okviru projekta Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome. a pod pokroviteljstvom Švedske međunarodne agencije za razvoj.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…