Kineske vlasti naložile su hiljadama fabrika širom zemlje da privremeno obustave rad zbog velikog zagađena vazduha i smoga koji je obavio mnoge gradove i ugrozio zdravlje ljudi, javljaju danas lokalni mediji.

Peking je prekriven gustim sivim pokrivačem od smoga, a u tom gradu koncentracija PM 2,5, što je jedan od najvažnijih pokazatelja zagađenja vazduha, premašuje 598 mikrograma po kubnom metru, dok je bezbedni nivo koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija tek 25 mikrograma, prenela je agencija AFP.

Vlasti u Pekingu su naložile prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova, objavio je list “Čajna Dejli”.

Avioprevoznici su zbog smoga otkazali više od 30 letova iz Pekinga i Šangaja, uglavnom prema provinciji Šensi, ključnog kineskog proizvođača uglja.

Pored toga, školama u Pekingu je naloženo da učenike ne puštaju napolje.

Vidljivost je u Pekingu pala na samo nekoliko stotina metara, a mnoge zgrade su obavijene izmaglicom od smoga. Građani se žale na neugodan miris u vazduhu, a mnogi nose maske na licima.

Kineski gradovi su među najzagađenijima u svetu, kao posledica tri decenije eksplozivnog ekonomskog rasta koji je rezultovao izgradnjom stotina elektrana na ugalj i naglim povećanjem broja automobila na putevima.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…