Članom 17 tačka 24 Statuta Valjevo predviđeno je da grad Valjevo uspostavlja građanskog branioca ili ombudsmana. Ova odredba uneta je u Statut još 2002. godine ali institucija gradskog branioca koja po odredbama Statuta štiti građane od zloupotrebe i nepravde gradske uprave i njenih organa, još nije uvedena. U eri racionalizacije, uvođenje ombudsmana nije suprotno reformi državne uprave i aktuelnom trendu smanjivanja troškova. Naime, ombudsman i slične institucije su upravo organi koji treba da dovedu do racionalnije, efikasnije, transparentnije i odgovornije uprave.

U postupku po pritužbi građana ili po sopstvenoj inicijativi Zaštitnik građana ispituje da li je neki organ uprave ili druga organizacija koja vrši javna ovlašćenja zakonito i pravilno rešavao o nekom pravu ili interesu građana, i ako nije, zahteva da se greška ispravi i predlaže način na koji da se to učini.

Utvrđenja, preporuke, mišljenja i stavovi Zaštitnika građana nemaju obeležje akata vlasti. Njima se ne odlučuje o pravima, ne menjaju se ili ukidaju drugi pravni akti. Akti Zaštitnika građana svoju snagu crpe iz pritužbi građana koji ukazuju na razlličite slučajeve povreda ljudskih prava i tenzija između građana i države. Ali, Zaštitnik građana nije „narodni advokat“ u smislu zastupnika građana pred sudom ili drugim organima.

Građanski branilac u svetu postoji više od 200 godina, u poslednjih 15 uvoden je i u Srbiji, a osim na državnom nivou postoji u još 30 lokalnih samouprava. Iako Valjevo po statutu još od 2002. ima obavezu uvođenja, gradski branilac još Valjevu još uvek ne postoji. Pre desetak godina Odbor za ljudska prava uradio je Nacrt odluke koji je trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, ali nije. Sličan dokument pre godinu dana pokrenuo je i Predrg Savić iz NVO Dosta bre, ali ni ta inicijativa se nije našla pred odbornicima.
Skupština grada zakazana je za 27. novembar, a nekoliko odbornika pokrenuće inicijativu da se na dnevnom redu nađe i predlog Odlike o uspostavljanju građanskog branioca.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…