Od 29. oktobra do 2. novembra, u IS Petnica na programu su jesenji seminari društvenohumanističkih nauka, fizike, tehničkih nauka, eksperimentalne biologije i hemije, astronomije i lingvistike IS Petnica bila je domaćin naučnog dana za učenike Osnovne škole “Mića Stanojlović” iz Koceljeve. U radu je učestvovalo 45 učenika osmih razreda i 4 nastavnika. Učenici su radili vežbe i oglede iz biologije, hemije i geo nauka. Jesenji seminari koji se realizuju od 29. oktobar do 2. novembar namenjeni su polaznicima koji ove godine prvi put pohađaju programe iz oblasti društvenohumanističkih nauka, fizike, tehničkih nauka, eksperimentalne biologije i hemije i astronomije.

Učesnici seminara Društvenohumanističke nauke imaće priliku da čuju nekoliko predavanja koja su posebno izabrana tako da budu vrlo bliska temama kojima se oni i sami bave u svojim istraživanjima – rodom, ličnošću, obrazovanjem, odnosom prema mentalnom zdravlju, umetnošću u društvenom kontekstu i slično.

Za seminar fizike je pripremljn set zanimljivih predavanja iz raznih oblasti fizike i drugih interdisciplinarnih nauka. Polaznici će se upoznati sa radovima koji su ranijih godina realizovani u Stanici, nakon čega će pokušati da formulišu i realizuju neke sopstvene ideje.

U skladu sa svojom multidisciplinarnim karakterom, na seminaru tehničkih nauka će biti dotaknute različite teme iz fizike, astronomije, računarstva i elektronike, delom kroz teorijski, a delom kroz praktični rad. Deo aktivnosti biće posvećen “petničkoj orijentaciji” – pripremi odabira seminara za naredni period, a prema interesovanjima polaznika.

Eksperimentalna biologija i hemija je još jedan multidisciplinarni seminar koji ima zadatak predstavljanje savremenih dostignuća nauke iz nekoliko teorijskih i praktičnih oblasti. Polaznici će slušati predavanja iz oblasti hemije, enzimologije, genetike, biologije ponašanja i medicine, a imati radionice iz otologije i metodike naučnog rada.

Seminar astronomije je osmišljen tako da omogući polaznicima da zaokruže međuseminarske zadatke i da rade na predlozima projekata za samostalni istraživački rad naredne godine.
Predavači i stručni saradnici su sa Matematičkog fakulteta i Astronomske opservatorije iz Beograda i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada.

Od 30. oktobar do 2. novembar u IS Petnica biće organizovane seminar lingvistike koji je namenjen “starim” polaznicima – polaznicima koji su ove godine radili samostalni istraživački projekat i u celosti je posvećen finalizaciji tih radova i njihovoj pripremi za Konferenciju “Korak u nauku”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…