Slovenija je dobila obećanje Evropske unije da će joj za zaštitu njene šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i finansijsku potporu, izjavio je u utorak uveče slovenački premijer Miro Cerar.

Cerar je to izjavio novinarima u parlamentu, gde je u toku postupak promene zakona o odbrani kojim bi se vojsci na granici dala neka od ovlašćenja koja sada ima samo policija, radi kontrole priliva izbeglica, prenela je Hina.

Pomoć koju će danas i službeno od EU tražiti slovenačka ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, a koja je obećana, rezultat je razgovora koje su sa evropskim zvaničnicima ovih dana vodili Cerar, predsednik Slovenije Borut Pahor i ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Na podsticaj Slovenije, idućih dana će doći do aktivnijeg delovanja Evropske komisije i susednih država”, rekao je Cerar koji želi aktivnije delovanje Brisela na izbegličku krizu u Sloveniji zbog velikog priliva izbeglica balkanskom rutom.

“Pri tome je važno da uz jačanje napora u kontroli granice održimo humanu poziciju, ali i štitimo sigurnost ljudi i imovine”, rekao je slovenački premijer.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…