U petak 23. oktobra u 20h, u Centru za kulturu Valjevo, održaće se koncert Ansambl Renesans, muzika mediterana.

Istorijat: Ansambl RENESANS – osnovan 1969. godine u Beogradu (Srbija), „Renesans“ je danas najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.
Tokom proteklih četrdeset pet godina Ansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.
Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.
Na inicijativu članova ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse.
Godine 2004. ansambl „Renesans“ je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.
Ansambl „Renesans“ je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.
Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…).

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…