Rusija je spremna za konstruktivnu saradnju sa novoizabranim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je rusko ministarstva inostranih poslova.

“Sa naše strane, spremni smo za konstruktivnu saradnju sa novoizabranim članicama Saveta bezbednosti”, navelo je rusko ministarstvo, javila je agencija Tass.

Istovremeno, rusko ministarstvo je izrazilo nadu da će Egipat, Senegal, Ukrajina, Urugvaj i Japan – pet nestalnih čalnica Saveta bezbednosti UN – u naredne dve godine, aktivno doprineti jačanju centralne uloge tog tela u globalnim poslovima.

“Nadamo se da učestvovanje ovih država u radu ovog tela UN, koje nosi glavnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, aktivno doprineti jačanju njene centralne uloge u globalnim poslovima, povećanju njegove efikasnosti i autoriteta u sprovođenju globalne agende, biti za političko-diplomatska rešenja kriznih situacija na osnovama strogog poštovanja ciljeva i principa Povelje UN i međunarodnog prava”, saopštilo je ministarstvo.

Novih pet članica ućiće 1. januara u Savet bezbednosti UN, na period od dve godine i na rotirajućem mestu zameniće Čad, Čile, Jordan, Litvaniju i Nigeriju.

Ostalih pet nestalnih članica SB UN su Angola, Malezija, Novi Zeland, Španija i Venecuela.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…