Diplomate ne očekuje iznenađenje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada se danas bude glasalo za pet novih nestalnih članova Saveta bezbednosti, ali će skoro sigurno biti neke “vatre” kad Ukrajina uđe u to telu u kojem je stalni član njen suparnik Rusija, ocenjuje AP.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin bio je ove nedelje u Njujorku, sastao se sa ambasadorima UN i obavestio medije da će odnosi sa Rusijom biti sve samo ne pomirljivi, nakon ruske aneksije Krima i, kako navodi AP, “političkog mešanja Rusije u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donbasu”.

“Izbori za Savet bezbednosti su izuzetno značajni za nas, s obzirom na pozadinu ruske agresije koja je u toku”, rekao je u utorak Klimkin novinarima.

“Prvi put imamo potpuno jedinstvenu i nezamislivu situaciju, da je stalna članica Saveta bezbednosti agresor u Ukrajini”, rekao je on i dodao da će se njegova zemlja u SB u svakom slučaju ponašati u skladu sa principima UN.

Kako je preneo AP, ishod izbora je izvestan, ima pet kandidata za pet mesta i to su Ukrajina, Egipat, Japan, Senegal i Urugvaj. Jedini uslov je da oni dobiju saglasnost dve trećine od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

Pet zemalja ući će od 1. januara u Savet bezbednosti, na period od dve godine.

Nove članice će na rotirajućem mestu zameniti Čad, Čile, Jordan, Litvaniju i Nigeriju. Ostalih pet nestalnih članica SB UN su Angola, Malezija, Novi Zeland, Španija i Venecuela.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…