Šefovi diplomatija zemalja članica EU sastaće se danas u Briselu kako bi još jednom razgovarali o problemu migranata, ali i situaciji u Siriji i Libiji.

Na sastanku će, kako je najavljeno iz Brisela, biti razrađeni zaključci koje su 8. oktobra doneli ministri unutrašnjih poslova i pravde u Luksemburgu o zajedničkoj politici za rešavanje migrantske krize, što uključuje jačanje kontrole spoljnih evropskih granica i efikasniju deportaciju lica kojima je odbijen zahtev za azil.

Ministri 28 zemalja članica će sem toga razmotriti i rezultate sastanka na visokom političkom nivou sa kolegama sa Zapadnog Balkana, takođe održanom 8. oktobra u Luksemburgu, na kojoj su Srbiju predstavljaliministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tada je usvojena zajednička deklaracija o jačanju regionalne saradnje kako bi se u koordinaciji sa EU ojačali kapaciteti za prihvat i registraciju migranata koji preko Zapadnog Balkana pokušavaju da uđu u EU.

Šefovi diplomatija će danas razmatrati i napore za političko rešenje sukoba u Siriji i situaciju u Libiji, gde su u toku intenzivni pregovori suprotstavljenih frakcija o formiranju zajedničke vlade.

Sastanak treba i da pripremi teren za briselski susret šefova država i vlada zemalja članica EU, koji će se održati u sredu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…