„Podrška porodici – najbolja podrška deci“ slogan je ovogodišnje Dečje nedelje koja se održava od 5. do 11. oktobra, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Na konferenciji je predstavljen program predstojeće manifestacije posvećene najmlađima.

Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić u obraćanju novinarima podsetio je na istorijat ove manifestacije i rekao da se ova manifestacija u Srbiji obeležava od 1987. godine svake prve nedelje oktobra. Ona se obeležava pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i naravno uz njihovu finanasijsku podršku kao i do sada. Načelnik Vujić Subotić istakao je da je Grad Valjevo obezbedio 200.000 dinara za sprovođenje svih programa ovogodišnje manifestacije. On se zahvalio Organizacionom odboru i svima koji su dali svoj doprinos kroz dobre predloge.

Osnovna škola „Milovan Glišić“ je ovogodišnji domaćin ove dečje manifestacije. „U ovoj školi će biti posađeno drvo generacije čime će biti i ozvaničen početak ove manifestacije. Učenici škole će pustiti poruke porodici kako bi deca rasla srećna i zadovoljna putem balona napunjenih helijumom“, rekla je direktor škole Nataša Badovinac. „Od programa na nivou grada u sredu 7. oktobra je predviđeno zasadimo drvo porodične sreće gde takođe učenici škole domaćina dovode svoje roditelje, kačimo poruke podrške naše porodice, šaljemo ih u svet. Ujedno organizujemo i jednu humanitarnu akciju za dečaka sa posebnim potrebama uz pratnju orkestra učenika naše škole, tako da će biti dosta roditelja i učenika i naravno pozivamo sve da se odazovu ovoj akciji“, istakla je direktorka Nataša Badovinac. Ona je posebno izdvojila program pod nazivom „Porodična kvizijada“, koji će biti održan u petak 9. oktobra u Centru za kulturu na velikoj sceni. Ovaj program je osmišljen tako što svaka osnovna škola daje svoju porodicu (mama, tata i deca) i svaka ta porodica negde predstavlja školu. U ovoj igri koja je isključivo zabavnog karaktera su uključene sve osnovne škole sa ciljem da se napravi saradnja sa školama i naravno da u igru budu uključeni i roditelji i deca. Na jedan zabavan način doći će se i do pobednika porodične kvizijade. Direktorka je istakla da je predviđeno mnogo aktivnosti u školi a takođe i velika angažovanost dece i nastavnika.

Predstavnik Organizacionog odbora Angelina Lukić je istakla da i ove godine ima dosta programa povodom obeležavanja „Dečje nedelje“ na gradskom nivou – programa koji se odnose na svu decu grada Valjeva. Ona je naglasila da su učešće u pravljenju programa uzele sve osnovne i srednje škole pojedinačno na svom školskom nivou, kako bi organizovale mnogobrojne aktivnosti vezane za učenike te škole i za njihove goste. Svi programi koji su stigli su izuzetni programi, tako da je bilo teško napraviti selekciju i bilo bi lepo kad bi dečja nedelja trajala mnogo duže kako bi svi ti programi ugledali svetlost dana.

Tribina autorke knjige „Porodični bukvar“ Milice Novković, poklon predstave „Sofija –Bast“predškolcima i prvacima grada Valjeva, predstava „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“, koncert kvarteta „Miss“ i ostali koncerti klasične muzike, nastup polaznika škole bubnjeva Branka Pavlovića, pisci u gostima, književne večeri, dečji karneval samo su deo programa koji očekuje najmlađe.
Predstavljanje zdravih stilova života, prednosti dojenja dece, sednica učeničkog parlamenta, podrška učenicima sa invaliditetom, sportska takmičenja, samo su neke od aktivnosti „Dečje nedelje“.
Tokom trajanja „Dečje nedelje“ u izlozima prodavnica u BID zoni biće izloženi dečji radovi. U subotu, 10. oktobra će biti organizovana trka za srećnije detinjstvo od berkove brane do mejine česme na gradcu, u organizaciji Atletskog kluba „Metalac“, na kojoj će nastupiti predškolci i učenici valjevskih škola.

Grad Valjevo i partneri, među kojima su škole, sportski klubovi, gradske ustanove i brojni pojedinci i ove godine su se potrudili da obezbede raznovrstan i zanimljiv program za decu.

Dečja nedelja ukazuje na važna i aktuelna pitanja, ističući potrebu daljeg razvoja savremenog nacionalnog sistema za promociju i zaštitu dečjih prava, a takođe podstiče unapređenje položaja deteta u našem društvu kroz kontinuirani razvoj svih uslova i pružanje i finansijske, socijalne, zdravstvene, kulturne i obrazovne podrške za ostvarenje ovih ciljeva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…