izvor: Tanjug

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva insistira na tome da sudbinu sirijskog predsednika Bašara al-Asada treba da odrede Sirijci.

“Naš stav je jasan – mi ne tražimo promenu režima, niti raspravljamo o sudbini legitimnog predsednika jedne suverene zemlje. Građani te zemlje treba da odrede sudbinu svog predsednika. O tome smo danas, takođe, razgovarali”, rekao je Lavrov posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Lavrov je istakao da je najvažnije obezbediti da se sve političke snage – koje su na vlasti i opozicija – slože oko osnovnih životnih stvari.

“Posle toga moguće je da se razgovara o personalnim pitanjima u mnogo više relaksiranoj atmosferi”, naveo je Lavrov, prenela je agencija Tas s.

Rusija i SAD se slažu oko ciljeva rešenja sirijskog konflikta, ali se ne slažu po pitanju načina da se oni postignu, kazao je Lavrov.

“Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je reč o detaljima kako to postići”, izjavio je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da Keri nije prisustvovao sastanku šefova diplomatija Rusije i Sirije, održanog na marginama Generalne skupštine UN.

“Nije prisustvovao sastanku, otišao je u svoju sobu”, kazao je Lavrov.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…