izvor:Tanjug

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je danas uverenje da je američki predsednik Barak Obama čuo šta je predsednik Rusije Vladimir Putin imao da kaže, ocenjujući da je sinoćnji razgovor dvojice lidera bio konstruktivan, ali da nisu dogovoreni nikakvi konkretni koraci, niti je razmatrano formiranje koalicije za borbu protiv “Islamske države” (IS).

Lavrov je, pritom, u intervjuu za TV “Raša tudej” u Njujorku istakao da SAD i koalicija koju predvode “jednostranim antiterorističkim akcijama na sirijskom tlu” pokazuju da “nisu naučili lekcije iz prošlosti” i da “nastavljaju da podrivaju autoritet UN”.

“Kad god se zaobilaze UN, pokušava upotreba sile bez razmatranja u Savetu bezbednosti UN o posebnoj situaciji i dobijanja potrebnog ovlašćenja, podriva se autoritet UN. To se desilo u Iraku, u Libiji, u Jugoslaviji”, rekao je ruski ministar inostranih poslova, dodajući da te zemlje od toga nisu imale koristi.

Prema Lavrovljevim rečima, Putin je rekao Obami da nije realna ideja o zajedničkoj komandi snaga koje se bore protiv IS, ali da treba koordinisati aktivnosti na terenu i vazdušne udare sa lokalnim snagama.

“To stoga, jer koalicija (koju predvode SAD) dejstvuje samo vazdušnim udarima, a na kopnu protiv IS, Al-Nusre i drugih ratuju vojske Sirije i Iraka, kao i kurdske grupe u Siriji i Iraku”, kazao je Lavrov a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorista bila bi mnogo efikasnija ukoliko bi se njoj priključilo sirijsko rukovodstvo.

Rusija, kako je istakao, ne može da dozvoli raspad Sirije jer je alternativa “kalifat IS”.

Prema Lavrovljevim rečima, Obama i Putin su razmotrili mogućnosti bliskije saradnje u traženju rešenja za probleme, pre svega u Siriji.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…