izvor: RTS

Posle dramatičnog dana, noćas i jutros mirno na granici Mađarske i Srbije. Mađarska policija postavila dodatnu metalnu ogradu. Prelazi Horgoš i Bački Vinogradi i ovog jutra zatvoreni.
Kako javlja reporter RTS-a, novo jutro donelo je nove dileme izbeglicama, mnogi od njih nisu sigurni šta dalje treba da rade. Neki prihvataju da odu u Kanjižu, ali su mnogi i dalje odlučni da ostanu na Horgošu, u nadi da će Mađarska otvoriti svoju granicu.

Nije moguće tačno utvrditi koliko se izbeglica trenutno nalazi na ovom prelazu, s obzirom na to da su mnogi i dalje u šatorima, razapetim po livadama u blizini zvaničnog graničnog prelaza.

Tokom prethodne večeri veliki broj njih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

Kako je navela organizacija Amesti Internešenel, tokom jučerašnjih nerada na granici deca izbeglica su odvojena od svojih roditelja.

Mađarska policija je još odlučnija da zaštiti svoju granicu, pa je tako uz bodljikavu žicu postavila i dodatnu metalnu ogradu, čime je Horgoš 2 potpuno zatvoren.

Takođe, i granični prelaz Bački Vinogradi zatvoren je za saobraćaj, a Kelebija i Bački Breg su otvoreni.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 situacija je, takođe, mirna i tu se jutros nalaze migranti u svojim šatorima, a granica je do daljeg zatvorena, te je neizvesno i kakva će biti sudbina ovih ljudi.

Nakon ilegalnog prelaska granice sa Srbijom, mađarska policija uhapsila je i pokrenula postupak protiv 33 osobe zatečene u pograničnom prostoru, saopštila je mađarska policija.

Na teritoriji Mađarske juče je zbog ilegalnog prelaska granice uhapšene ukupno 244 osobe.

Zbog falsifikovanja dokumenata pokrenut je postupak protiv četiri osobe, dok je protiv jedne pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, navedneo je u saopštenju.

Devetoro izbeglica osuđeno je juče u Segedinu na zabranu ulaska u zemlju na jednu, odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice.

Osuđeno je sedam državljana Iraka i dvoje državljana Sirije, i to po novom, znatno oštrijem zakonu o državnoj granici u Mađarskoj, koji je stupio na snagu u ponedeljak, 14. septembra.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…