Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova: drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice, Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite. Prema najjednostavnijem receptu: u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu).
Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete sada premestiti na hladno mesto.
Takođe, prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjiku možete piti). U vodnjiku možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…