Nemačka je u nedelju uvela kontrolu na svojim granicama, naročito prema Austriji, odakle je i tokom vikenda nastavljen nesmanjeni priliv izbeglica sa Bliskog istoka. Odluka Nemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, ali je Evropska komisija ocenila da Berlin za to ima legalno opravdanje. Zbog izbegličke krize u ponedeljak se sastaju ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije, a u utorak u Mađarskoj stupaju na snagu pooštrene zakonske sankcije prema ilegalnim imigrantima. U Minhen, prestonicu južne pokrajine Bavarske, u subotu je stiglo više od 12.200 izbeglica, što je navelo tamošnje zvaničnike da se oglase i zatraže od drugih delova Nemačke da prime više izbeglica.

Lokalna policija upozorila je da je Minhen gotovo potpuno iscrpeo svoje kapacitete za prihvat izbeglica, pošto se očekuje da oni i dalje pristižu u velikom broju.

Železnički saobraćaj između Nemačke i Austrije takođe je privremeno suspendovan. Odmah nakon odluke Nemačke, Češka je takođe saopštila da će ojačati kontrole na svojoj granici sa Austrijom.

Austrija je odlučila da u savladavanje izbegličke krize uključi i vojsku, koja će, kako je najavio kancelar Verner Fajman, biti angažovana u pružanje humanitarne pomoći u unutrašnjosti zemlje.

Fajman je na konferenciji za novinare rekao da je vlada prihvatila predlog Mnistarstva unutrašnjihj poslova, koje je tražilo pomoć, te da će vojnici pomagati policiji i, tamo gde bude potrebno, biti upućeni i na granice.

Češka Republika za sada neće uvesti kontrole na granici sa Austrijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek dan pošto je Nemačka uvela granične kontrole zbog priliva više hiljada izbeglica.

“Za nas situacija nije takva da bismo preispitali neke osnovne mere”, rekao je česki ministar prilikom dolaska na sastanak u Brisel, objavila je agencika ČTK.

Česi su, međutim, pojačali broj patrola na granici sa Austrijom.

Prikaži još ovjava iz Svet

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…