regionalni_razvoj.jpgAutor: Telegraf.rs
Prvi čovek Valjeva, po podacima iz Gradske uprave, plaćeniji je od pojedinih ministara u Vladi Srbije za čak 17.000 dinara mesečno. U proteklih godinu dana je zaradio oko 1,4 miliona dinara, što je oko 11.700 evra, koliko mu je isplaćeno na ime plata bez poreza i doprinosa.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić mesečno zarađuje više od svih ministara u Vladi Srbije! On ima platu manju samo za 12.000 od premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Valjevski gradonačelnik u septembru je primio platu od 113.000 dinara, dok predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić mesečno zarađuje 125.000 dinara.

Stanko Terzić, po podacima iz Gradske uprave, plaćeniji je od pojedinih ministara u Vladi Srbije za čak 17.000 dinara mesečno. U proteklih godinu dana je zaradio oko 1,4 miliona dinara, što je oko 11.700 evra, koliko mu je isplaćeno na ime plata bez poreza i doprinosa.

Gradonačelnik je od pojedinih ministara u Vladi plaćeniji mesečno za čak 17.000 dinara.

Po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ministarske plate kreću se u rasponu od 96.000 dinara, koliko prima ministar privrede Dušan Vujović, do 107.000 dinara koliko mesečno prima ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Dok prvi čovek grada na Kolubari mesečno zarađuje skoro 1.000 evra, prosečna plata u Valjevu je 37.000 dinara, a toliki prosek su “izvukli” upravo državni i lokalni službenici, dok su plate u privatnom sektoru znatno ispod proseka.

Na naše pitanje kako je moguće da je u protekloj godini njegova zarada iznosila 1,4 miliona dinara, gradonačelnik Terzić kaže da se njegova plata, kao i primanja svih zaposlenih ne samo u Valjevu, već i u drugim lokalnim samoupravama, obračunavaju u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i Uredbom Vlade Srbije, o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima i u skladu sa Zakonom o radu, koji utiče na minuli rad, pa otuda i ta cifra.

Terzić je potvrdio da je njegova septembarska plata iznosila 113.000 dinara, a s umanjenjem za solidarni porez 102.000 dinara, dok njegova je njegova oktobarska plata iznosila 107.000, a nakon umanjenja za solidarni porez ta cifra je bila 97.000 dinara.

Na pitanje kako komentariše navode da su u septembru njegova primanja veća od primanja pojednih ministara u Vladi Srbije i zbog čega je to tako, gradonačelnik Valjeva je odgovorio da “to svakako treba promeniti”, ali da su takva primanja ustanovljena od strane “nadležnih republičkih organa”.

– Plata gradonačelnika Valjeva, kao i svih drugih gradonačelnika i zaposlenih, obračunava se u skladu s propisima donetim od strane nadležnih republičkih organa. Zbog trenutnih neusklađenosti odgovarajućih uredbi, došlo je do situacije da su plate gradonačelnika po Srbiji veće od plata ministara i smatram da to treba svakako izmeniti – kaže Terzić za Telegraf.rs.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…