obdaniste.jpgZZJZ Valjevo je 31.marta proglasio epidemiju salmoneloze u PU Milica Nožica. epidemiološkim istraživanjem, došao do sledećih zaključaka: U periodu od 19.marta do 17.aprila identifikovano je 125 osoba sa stomačnim tegobama među decom i zaposlenima u Predškolskoj ustanovi Milica Nožica, kao i jedno školsko dete iz celodnevnog boravka.
Svi oni su konzmirali hranu spremljenu u centralnoj kuhinji PU Milica Nožica Valjevo. Tačan izvor zaražavanja nije mogao biti utvrđen. A ZZJZ Valjevo je predložio protivepidemijske mere Predškolskoj ustanovi Milica Nožica.

Laboratorijski je potvrđena infekcija sallmonelom iz stolice 58 lica i to: kod 54 dece iz PU Milica Nožica Valjevo, 1 deteta iz celodnevnog boravka Prve osnovne škole Valjevo i kod 3 zaposlena u PU Milica Nožica Valjevo.

Kod dece je dominirala blaga klnička slika, pa je kod velikog broja dece dijagnoza kasno uspostavljena, hospitalizovano je 9 dece u Opštoj bolnici Valjevo, a većina je lečena ambulantno i u kućnim uslovima.
Epidemiološki parametari – vremenska i prostorna distribucija obolelih ukazuju na alimentarni put prenosa zato što :
– su obolela deca iz svih 9 objekata PU Milica Nožica Valjevo,
– grupisanje obolelih u vremenu trajanja inkubacije za ovu bolest sa dva pika 20. i 23. mart
Do izlaganja kontaminiranoj hrani došlo je najverovatnije u dva navrata 19.03. i 21.03.2014.

Hrana konzumirana u pretpostavljeno vreme inkubacije nije mogla biti analizirana jer se kontrolni uzorci čuvaju 24 sata.
U toku pooštrenog nadzora u četiri navrata uzeti uzorci hrane su odgovarali pravilniku.
Vetarinarska inspekcija je dostavila izveštaj u kome isključuje namirnice animalnog porekla kao mogući izvor, uz podatak da uzorkovanje namirnica nije ni vršila.
Prema tome, tačan izvor zaražavanja nije mogao biti utvrđen, jer :
1. Sirove namirnice animalnog porekla od dobavljača koji snabdevaju PU Milica Nožica, a koji su iz literature poznate kao najčešći izvor zaražavanja salmonelom (jaja, meso) nisu ni uzorkovane od strane vetarinske inspekcije u nadzoru, a došlo se do podataka da je npr. u pripremi obroka u ta dva dana potencijalne ekspozicije za doručak upotrebljena jedna količina jaja iz iste nabavke.
2. Nedostajali su precizni podaci o konzumiranoj hrani, odn.ekspoziciji (do ovih podataka se dolazi anamnestički, što u ovom slučaju nije bilo moguće, jer se radi o dečjoj populaciji, a i proteklom vremenu).
3. Kontaminiran je verovatno deo služenih obroka, inače bi broj obolelih bio i veći, a i teža klinička slika.
4. Zaposleni koji rukuju hranom u vreme istraživanja nisu dali podatak o eventualnom propustu u pripremi, distribuciji i služenju hrane u danima potencijalne ekspozicije, niti simptomima bolesti, a pozivali su se na dokumentaciju koju vode. Ali, bez obzira na implementaciju HACCP sistema, u nadzorima je evidentna slabost u sprovođenju propisanih procedura, kao i manjak edukacije zaposlenih u vezi bezbednog postupka sa hranom.
ZZJZ Valjevo je predložio protivepidemijske mere Predškolskoj ustanovi Milica Nožica.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Распуст од 24. децембра? Влада данас доноси одлуку

Министарство просвете упутило предлог Влади Србије да зимски распуст почне једнако за осно…