liberalno demokr. partija ceda jovanovic.jpgAgrarni budžet mora biti veći, pa iako je to poslednjih godina povećano, to su opet minona sredstva koja se izdvajaju za ovu veoma važnu granu u ovom kraju, rekao je Dragan Mojsilović, kandidat za odbornika Koalicije Preokret na današnjoj konferenciji za novinare. Mojsilović je dodao da je potpuno pogrešno proglašavati ovaj kraj samo za voćarski, jer ima i izuzetne potencijale za razvoj stočarstva.

U Srbiji su posedi usitnjeni, samim tim i manji prinosi, ali imamo izuzetne potencijale koji nisu iskorišćeni. U poljoprivredi moraju raditi stručni ljudi, to je i nauka i tehnologija, ali, selo je više od poljoprivrede.

Valjevu je neophodna fabrika poput Srbijanke i ona je loše privatizovana jer nije bilo dovoljno pameti da se dovede drugi značajniji partner, rekao je Mojsilović. Ako želimo u EU to ne treba da bi se neko starao o nama, već tamo moramo ući spremni, poštujući zakone i pravila. On je naveo primer da je Zakon o zaštiti bilja samo korigovan 1999. i još uvek važi, a za kontrolu je zadužen savezni inspektor. Ko će koliko kupiti nekog pesticida u poljoprivrednoj apoteci, kada će poprskati voće ili povrće, kontrole nema, kaže Mojsilović i dodaje da je farmaceutski lobi jak, da sprečava donošenje vkalitetnog zakona u ovoj oblasti i samim tim u Srbiji se prodaju štetni proizvodi koji su zabranjeni u mnogim zemljama EU.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…