smece.jpgMinistarstvo zaštite životne sredine planira da Srbiji u skorije vreme bude otvoreno 20 reciklažnih centara za odvajanje plastike i drugog otpada, čime bi se stvorio ne samo dobar sistem za reciklažu otpada, već putem koga će zaposlenje pronaći veći broj nezaposlenih lica širom Srbije.

Ugovorom o sufinansiranju koji je u julu ove godine potpisan u Valjevu između grada Valjevo i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fondom za zaštitu životne sredine i JKP „Vidrakom“, biće obezbeđeno 45 miliona dinara za izgradnju i opremanje Reciklažnog centra na parceli kod buduće Transfer stanice gde će se razvrstavati otpad i privremeno skladištiti, a potom upućivati na reciklažu.

Izgradnja reciklažnog centra trebalo bi da se odvija u tri faze. U prvoj je predviđeno da se opredeli tri miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije, u drugoj fazi sledi izgradnja objekta koja će biti finansirana sa 27 miliona i 15 miliona od ovih sredstava je opredeljeno za opremanje ovog centra. Osim realizacije ovog projekta, koji će zaokružiti koncept upravljanja otpadom u Valjevu, planirana je i sanacija postojeće deponije.

Kako je u julu najavljeno, posao će biti završen zahvaljujući sredstvima koja će opredeliti francuska Vlada i podrazumevaće seelkciju otpada u domaćinstvima, a on će se potom slati u reciklažni centar gde će se selektovati i ono što je za reciklažu, preko Transfer stanice biće dopremano u reciklažni centar.

Reciklažni centar u Valjevu trebalo bi da bude izgrađen do kraja godine. Izgradnjom Reciklažnog centra prvi put će biti na jedan sistemski način rešen problem odvajanja, sortiranja i recikliranja otpada.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…