folklor4.jpgČetiri KUD iz Valjeva, Gradac, Đerdan, Izvor i Sveti Georgije, koja postoje već duži niz godina uputila su zahtev Gradskoj upravi da se u budžetu za narednu godinu predvide sredstva za finansiranje njihovog rada.
Sve dosadašnje aktivnosti osmišljavanesu, finansirane i realizovane samostalno, a članovi ovih društava su prvenstveno deca i lmadi Valjeva. Brojna su i gostovanja ovih društava u inostranstvu gde se ujedno promoviše ne samo kultura i tradicija srpskog naroda, nego i grad iz koga dolaze.
Kako bi se aktivnosti ovih društava koja okupljaju oko 600 članova nastavila i u narednoj godini, predstavnici KUD Gradac, Đerdan, Izvor i Sveti Georgije uputili su zajednički dopis u kome se iz budžeta traži ukupan iznos od 2400 000 dinara, odnosno po 600 hiljada dinara na godišnjem nivou po jednom KUD. U obrazloženju se navodi i da je iznos od 50 hiljada mesečno minimum za funkcionisanje jednog društva, a time bi se platili troškovi reparacije i kupovine narodnih nošnji, honorari, zakup sala, troškovi režije. Kao podrušku radu ovih društava od grada se traži i oslobađanje od lokalnih taksi za izdavanje dokumenata za putovanje u inostranstvo kao i besplatno korišćenje velike sale Centra za kulturu za porebe godišnjih koncerata.
Sva četiri KUD akivna su i na organizaciji kulturnih manifestacija poput Zlatnog opanka, Letu za kraj i radu dečjeg hora.
Članovi KUD Gradac, Đerdan, Izvor i Sveti Georgije uglavnom probe održavaju u neuslovnim prostorima gde često nema grejanja ili su termini neodgovarajući, a plaća se i zakup korišćenja velike sale Centra za kulturu prilikom godišnjih koncerata, a pri tom se ulaznice ne naplaćuju. Iz ova četiri KUD smatraju nekorektnim da se budžetska sredstva ne investiraju u sve učesnike u kulturnom životu jer roditelji dece članova ovih društava ulažu sredtva u društvo gde njihova deca ne igraju.

Prema trenutnom predlogu budžeta za narednu godinu za kulturu će bii izdvojeno blizu 102 miliona dinara i to za finansiranje redovnog rada sedam ustanova kulture oko 99 miliona, dok će rad KUD Abrašević i KPZ biti finansirane sa 3,6 miliona. Za manifestavije u kulturi grad je u budžetu predvideo 5,3 miliona. Najveći rashodi su za plate zaposlenih 63, 6 miliona. 22. decembra planirana je javna rasprava o budžetu do kada će moći i da se predaju amandmani na predloženi budžet čije je usvajanje predviđeno za 27. decembar na sednici Skupštine grada.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…