infakt__frame.jpgPotpisivanjem Memoranduma o razumevanju između partnerskih gradova i opština Projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji“ između Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) i Vlade Republike Srbije juče u Beogradu, grad Valjevo se našao u grupi 13 opština i gradova u kojima će se sprovoditi ovaj projekat.

Sporazum su potpisali Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja i Uve Štumpf, direktor kancelarije GTZ u Srbiji. Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Hans Urlih Zidbek, zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji.
Projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji” pomoći će gradovima i opštinama u izradi planske dokumentacije, razvijanje novih instrumenata upravljanja zemljištem, razvijanje lokalnog sistema procene vrednosti građevinskog zemljišta i novih mogućnosti primena GIS-a. Ovaj projekat ima za cilj da testira i nove instrumenta, kao što je urbana komasacija, kojom se u uslovima privatne svojine na građevinskom zemljištu, uz aktivno učešće lokalne uprave, stvaraju uslovi za optimalan urbani razvoj. Projekat će se baviti i modelima oživljavanja napuštenih industrijskih lokacija, a imaće za cilj i da omogući veće učešće javnosti u procesima planiranja.
U Valjevu će projekat obuhvatiti izradu registra zemljišta i uspostavljanje sistema upravljanja imovinom grada, uz primenu standardnih metoda procene vrednosti zemljišta i nekretnina. Formiranje baze podataka popisa imovine lokalne samouprave, ključ je za uspostavljanje delotvornog sistema upravljanja imovinom. Automatizovano prikupljanje cena nije ograničeno na upotrebu u javnoj admisnistraciji, već može da obezbedi važne informacije za građane i zainteresovane investitore. Takođe, može doprineti i boljoj transparentnsti na tržištu zemljišta i nekretnina.
Memorandume o razumevanju potpisali su pored gradonačelnika Valjeva Zorana Jakovljevića i gradonačelnici i predsednici Čačka, Despotovca, Kladova, Kragujevca, Majdanpeka, Niša, Novog Sada, Smedereva, Subotice, Užica i Zrenjanina, dok je gradonačelnik Kraljeva bio opravdano sprečen.
Predviđeno trajanje projekta je šest godina. Nosilac projekta je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, uz podršku GTZ-a i AMBERO Konsaltinga. Ključni partner je Stalna konferencija gradova i opština, a ostali partneri su profesionalna udruženja, fakulteti, Republički geodetski zavod itd.

Ministar Oliver Dulić je, potpisujući Memorandum, naglasio da je problematika građevinskog zemljišta izvor i rešenje najvećih problema sa kojima se Srbija suočava u aktivnostima koji imaju za cilj povećanje njene konkurentnosti. Tržište građevinskog zemljišta je preduslov ekonomskog razvoja i funkcionisanja svih ostalih tržišta u jednom sistemu.
„Država je prošle godine učinila revolucionirani korak ka razrešenju problematike nastale pre 60 godina, tako što je, donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, omogućila privatizaciju građevinskog zemljišta. Međutim, samo donošenje zakona nije dovoljno“, rekao je Dulić i pozvao opštine i gradove na saradnju i ohrabrio ih da u punoj meri primenjuju zakon.
„Opštine i gradovi treba da dobiju puna svojinska prava na građevinskom zemljištu koje koriste i u tome im ne treba praviti smetnje, kao što ni lokalne administracije ne treba da otežavaju postupak konverzije prava svojine na građevinskom zemljištu građanima“, rekao je ministar Dulić i najavio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji koja će takođe ići u pravcu olakšavanja procedura, do pune privatizacije građevinskog zemljišta.
„Težimo tome da se kroz nekoliko godina o građevinskom zemljištu i odnosima na njemu ne govori kao o problemu, već kao resursu, jer je rešavanje svojine na građevinskom zemljištu ključ za bravu tržišne ekonomije”, izjavio je Dulić i zahvalio se Vladi Savezne republike Nemačke na podršci koju nam pružaju u uvođenju najboljih praksi na našem putu ka Evropi.
Zamenik nemačkog ambasadora, Hans Urlih Zidbek je rekao da je ovaj projekat još jedan u nizu projekata Nemačke bilateralne pomoći, kojom, Savezna republika Nemačka, preko GTZ-a, pruža podršku razvoju tržišne ekonomije u Srbiji, posredno, kroz jačanje ekonosmke atraktivnosti opština.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…