meningitis.jpgU okviru sprovođenja projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije, „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou”- DILS, održan je prvi dan Obuke o nadležnostima lokalnih samouprava u oblasti primarne zdravstvene zaštite. Cilj obuke bio je upoznavanje učesnika sa zakonskom regulativom u oblasti zdravstvene zaštite i nivoima nadležnosti, načinima finansiranja, projektima Ministarstva zdravlja za koje mogu da konkurišu domovi zdravlja, nevladine organizacije, udruženja i lokalna samouprava, o nadležnostima u kontekstu EU integracija, kao i mogućnostima apliciranja za IPA projekte na lokalnom nivou.

Obuka je organizovana za predstavnike lokalnih samouprava (predsednike skupština, predstavnike lokalnih veća, opštinske načelnike, šefove odeljenja / referente zadužene za zdravstvenu zaštitu i finansiranje) direktore domova zdravlja iz Voždovca, Starog Grada, Zemuna, Grocke, Osečine, Valjeva, Ćićevca, Žagubice, Velike Plane, Svilajnca, Topole i Šapca kao i predstavnike instituta / zavoda za javno zdravlje iz Beograda, Kragujevca, Pančeva, Valjeva, Šapca i Ćuprije.

U sistemu zdravstvene zaštite decentarlizacija (prenos vlasti, rukovođenja i donošenja odluka sa nacionalnog nivoa na subnacionalne nivoe ili sa višeg na niže nivoe vlasti) podrazumeva društvenu brigu za zdravlje, osnivačka prava i finansiranje. U oblasti zdravstvene zaštite značajan deo ovlašćenja je decentralizovan i prenet na niže nivoe vlasti, autonomnu pokrajinu, grad i opštinu, dok je u oblasti finansiranja jedan manji deo decentalizovan i prenet na poslodavce i korisnike zdravstvenih usluga. Osnivačka prava nad domovima zdravlja i apotekarskim ustanovama su preneta sa republičkog nivoa na pokrajinske, gradske i opštinske vlasti od januara 2007. godine. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2005. godine predviđen je prelazni period od pet godina, do kada treba da se završi reorganizacija i decentralizacija zdravstvenih ustanova na primarnom nivou (u oblasti preuzimanja osnivačkih prava predviđena je potpuna decentralizacija za primarni nivo zdravstvene zaštite). Rok za preuzimanje nadležnosti ističe krajem 2010. godine kada će sve lokalne samouprave, nezavisno od spremnosti i kapaciteta morati da preuzmu svoje zakonske obaveze.

Edukacija o nadležnostima lokalnih samouprava u oblasti primarne zdravstvene zaštite sprovodi se u okviru projekta DILS, koji se finansira iz kredita Svetske banke, u cilju osnaživanja kapaciteta ljudskih resursa u lokalnim samoupravama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, kako bi se proces preuzimanja i sprovođenja nadležnosti olakšao.

Ovo je prvi od ukupno četiri dana obuke, kojima će biti obuhvaćeni predstavnici 42 grada/opštine i domova zdravlja koji su uključeni u projekat DILS.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…