infakt__frame.jpgSpaljivanje žetvenih ostataka i korova na njivama prilikom pripreme zemljišta za prolećne radove je izuzetno štetno, ali uprkos upozorenju stručnjaka da se to ne čini, mnogi poljoprivrednici iz neznanja pokušavaju da se uz pomoć vatre reše korova na svojim parcelama, a time se samo osiromašuje zemljište više godina unapred.
Pored toga poljoprivrednici te radove vrlo često vrše neoprezno, ne obraćajući pažnju na posledice koje zbog toga mogu nastupiti. Nastalom vatrom, najčešće su ugrožena skladišta stočne hrane, zgrade, voćnjaci, šume ili otvoreni prostor kojim se požar može prenositi.

Opasnost uglavnom proizilazi zbog nepripremljenosti biljnih ostataka za spaljivanje, vremenskih uslova, odnosno smera i jačine vetra i ostavljanje vatre bez nadzora. Biljni ostaci se pre spaljivanja moraju prikupiti na mestu koje je na bezbednom rastojanju od objekta i prostora na koji se može proširiti požar i to mesto treba ograničiti pojasom očišćenjim od trave i drugog rastinja u dovoljno širokom pojasu u zavisnosti od količine materija koje se spaljuju i vremenskih uslova. Spaljivanje obraslih obala i korova na drugim mestima treba vršiti tek po njihovom sečenju i prikupljanju na jedno mesto.

Spaljivanje obavezno treba odložiti pri jakom vetru koji duva u prvcu šume ili nekog objekta.
Vatru nijednog momenta ne treba ostavljati bez nadzora, a po završetku spaljivanja izvršiti potpuno gašenje svih ostataka.
Najvažnije od svega je znati da paljenje strnjišta nije agrotehnička mera, da nanosi štetu zemljištu, a da je to po Krivičnom zakoniku i krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Takođe, paljenje strnjišta je zabranjeno Zakonom o lovstvu i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu”, naglašeno je u saopštenju.
Spaljivanjem žetvenih ostatakadirektno se uništavaju makro i mikro elementi u zemljištu koji se, u dužem nizu godina, mora nadoknađivati mineralnim đubrivom.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…