infakt__frame.jpgPrvi talas novog gripa uveliko je na zalasku, ali se uskoro može očekivati sledeći koji bi mogao da potraje do Nove godine, procenjuju epidemiolozi. Broj obolelih u Srbiji smanjuje se na dnevnom nivou, ali se od novog gripa broj umrlih od početka epidemije povećao na 17. Dr Branislav Tiodorović iz radne grupe za borbu protiv pandemije konstatuje da to nije malo, ali da je broj na nivou sezonskog gripa kada se uporedi stopa oboljevanja i smrtnosti.

Ako krajem novembra Srbiji bude isporučeno oko 700.000 doza, prvo će biti vakcinisani svi hronični bolesnici, trudnice, mala deca do dve godine starosti, a ako bude dovoljno i do četiri godine. Takođe, i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i oni koji rade na bitnim pozicijama u javnom transportu, snabdevanju lekova, hrane, vode, struje, telekomunikacijama i informacionom sistemu. Tiodorović naglašava da su sve priče koje se čuju ovih dana oko vakcinacije nešto što zbunjuje ljude.

Vakcina pre upotrebe mora biti atestirana u našoj Agenciji za lekove. Postupak bi mogao da se skrati za sedam-osam dana jer Novartisova vakcina ima ateste evropske agencije, švajcarske agencije i nekih nacionalnih evropskih agencija, ali u svakom slučaju, i kod nas će biti proveren njen sastav i da li je bezbedna i efikasna.

Na Infektivnom odeljenju Bolnice Valjevo leči se ukupano 13 pacijenata. Evidentno je da je poslednjih dana sve manje školske dece sa zdravstvenom slikom koja zahteva bolničke uslove, a da je više primljenih odraslih sugrađana sa simptomima novog gripa.

U Bolnici Valjevo su zabranjene posete bolesnicima, pojačane mere zaštite pacijenata i osoblja, a rad je organizovan u skladu sa preporučenim merama. Savete lekara građani mogu dobiti pozivom na broj telefona Call-centra Doma zdravlja Valjevo 014/ 295-395 svakog dana od 9 do 17 časova. Na sajtu ZC Valjevo (www.zcvaljevo.rs) otvorena je i posebna stranica sa informacijama za građane o novom gripu.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…