Brana Gradac.jpgNa prvoj donatorskoj večeri prijatelja reke Gradac prikupljeno je 455 hiljada koje će biti upotrebljene za razvoj i bolju zaštitu ove jedinstvene prirodne sredine. To je pre svega i jedan od prioriteta Ekološkog društva Gradac, a kako je istakao predsednik društva Ješa Erčić, klisura reke gradac sa izvornim pritokama, po izuzetnim odlikama i stepenu očuvanosti pripada izuzetnim prirodnim vrednostima Srbije.

Zavod za zaštitu prirode još daleke 1958. pod zaštitu je stavio Baćinu pećinu sa kolonijom slepih miševa da bi SO Valjevo 1984. godine posebnim aktom zaštitila deo klisure Gradca koji se prostire na 877 ha. Na inicijativu EKOD Gradac koje je osnovano 1986. tadašnja SO Valjevo je proširila zaštićenu zonu sve do ušća Gradca u Kolubaru, kao spomenik kulture zaštićena je hidroelektrana u Deguriću, a pod zaštitom se našlo i šire područje oko manastira Ćelije. Na osnovu elaborata iz 1998. Zavoda za zaštitu prirode tri godine kasnije SO Valjevo donela je akto o zaštiti najatraktivnijeg dela klisure na površini od 1286 ha, a starateljstvo poverila EKD Gradac. Ipak, ova izuzena prirodna retkost u srcu je mnogih Valjevaca ne samo kojih žive u Valjevu već i drugim gradovima Srbije i u svetu. Ipak, obaveza prema očuvanju Gradca nije samo EKD Gradac već i svakog pojedinca, a ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo je obećanje da će pomoći u nabavci opreme za razvoj i zaštitu Gradca.

Ukoliko se utvrdi da ima bespravno podignutih objekata, ministarstvo će reagovati i ti objekti moraće da budu uklonjeni, dodao je Komazec. Što se tiče akcidenta sa ispuštanjem vode na brani i pomorom određene količine ribe, Komazec kaže da će sačetati izveštaj republičkog instektora na osnovu kog će se preduzimati dalje mere.

ED Gradac planira da u narednom periodu omasovi društvo i pozicionirati klisuru reke Gradac u domaćoj, ali i stranoj javnosti. očekuje se i izrada novog vizuelnog identita područja, a uključiće u projekte sva javna preduzeća koja imaju dodira sa zaštićenoim prirodnim dobrom klisure, Srbijašume, Srbijavode, Železnica, grad, vojska, inspekcijske službe.
EKOD Gradac je inače osnovano 1986. godine i nastavlja tradicije Društva za ulepčavanje Valjeva i to pre svega u cilju sveobuhvatne zaštite životne sredine i staranje o zaštićenom prirodnom dobru, klisuri reke Gradac.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…