infakt__frame.jpgU prehrambenom kombinatu Nova Srbijanka iz Valjeva štrajkuje 150 od 161 zaposlenog, a razlog su neisplaćene zarade za april, maj i jun, kao i dug za doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje koji nije uplaćivano 15 meseci zbog čega nikome nije overena zdravstvena knjižica.

Prema tvrdnjama radnika rukovodioci Nove Srbijanke od petka se nisu pojavljivali u fabrici tako da nisu imali priliku da sa njima razgovaraju i predoče im svoje zahteve.
Oni takođe tvrde da u tom prehrambenom kombinatu deset dana nema proizvodnje jer vlasnici fabrike nisu obezbedili posao, upozoravajući pritom da problema može biti sa hladnjacom zbog toga što nisu obezbeđene dovoljne količine motornog ulja za normalan rad pa može doći do curenja amonijaka.

Ekipama protivpožarne zaštite i ekološke inspekcije iz Gradske uprave naložena je kontrola hladnjače i ukoliko se ispostavi da je neophono nabaviti motorno ulje kako bi se sprečilo curenje amonijaka i ekološka katastrofa, lokalna samouprava će ga kupiti.

Zaposleni u Novoj Srbjanki iz sličnih razloga štrajkovali su krajem 2008, potom i u februaru 2009, kada su protest prekinuli posle sporazuma sa vlasnicima o dinamici isplata zaostalih zarada i o uplati poreza i doprinosa za nekoliko meseci 2008. godine.

Taj sporazum vlasnici nisu poštovali, pa su zaposleni ponovo odmrzli štrajk.

Vlasnik Nove Srbijanke je bugarska kompanija Medija svjat, koja je u aprilu 2007. kupila imovinu Srbijanke u restruktuiranju za oko četiri miliona evra po nekoliko puta višoj ceni od početne.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…