infakt__frame.jpgRezultati dvoipogodišnje devojčice, poslati na Institut za virusologiju i imunologiju Torlak, su negativni, tako da dete hospitalizovano u valjevskom ZC nije obolelo od novog gripa A H1N1, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Devojčica je na Infektivno odeljenje valjevske Bolnice primljena u subotu 27. juna oko 22 časa sa simptomima visoke temperature i kašlja. S obzirom na to da je sa roditeljima bila na letovanju u Egiptu, odakle su se vratili 25. juna, bili su ispunjeni epidemiološki kriterijumi za sumnju na novi grip, tako da je bila ispoštovana kompletna procedura za ovakve situacije.

Inače, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da se ne može izbeći pandemija novog virusa gripa tipa A H1N1, ali je istakao da ne treba paničiti i da je Srbija spremna za pojavu virusa.

On je naveo da se radi o novom tipu virusa za koji još ne postoji specifična vakcina i da je to “javni zdravstveni problem s kojim se svi zajedno moraju suočiti”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno 10 oboleleih od novog virusa gripa, od kojih je njih osmoro u Srbiju došlo iz inostranstva, a dvoje je zaraženo kontaktom.
“Postoje epidemiološki kriterijumi. Sada se može govotiri o lokalnom širenju”, dodao je Milosavljević.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…