dom_ydravlja_1.jpgPo zvanicnim statistikama, upisanu dijagnozu gripa u celoj Srbiji ima jedva nešto više od 4.000 stanovnika, ali to su samo one osobe koje su potražile pomoc lekara. Pretpostavlja se da je mnogo više onih koje muce bol u grlu, kašalj i glavobolja, ali ostaju kod kuce i pokušavaju da se u što kracem roku sami “zalece” i vrate na posao. U Valjevskom domu zdravlja kažu da gripa nema.

Grip se javlja u tri tipa: A, B i C. Sva tri tipa uzrokuju iste simptome, ali je bolest izazvana tipom A nešto teža od gripa izazvanog tipom B, a onaj izazvan virusom tipa C najlakši je.

Glavni simptomi gripa su temperatura iznad 38 stepeni, telesna temperatura raste naglo, nekad i do 39,5, a pracena je drhtavicom. Visoka temperatura traje uglavnom tri dana. Bol se oseca u mišicima, kostima, zglobovima. Bolesnik je uglavnom nemocan i nema apetit. Bolesnik treba da leži, posebno dok ima povišenu temperaturu, da uzima mnogo tecnosti i vitamina C, lekove protiv visoke temperature i glavobolje. Ishrana tokom bolesti treba da bude lagana, a prostoriju u kojoj se nalazi bolesnik treba redovno provetravati. Antibiotike ne treba uzimati bez konsultacije s lekarom. Grip nikada ne treba da potcenjujete. Rec je bolesti koja je mnogo ozbiljnija od prehlade i, ako se ne leci, može da izazove upalu pluca ili srcane tegobe.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…