gljive.jpgPrvog vikenda u oktobru na Divčibarama će se održati trinaesta po redu manifestacija Dani gljiva na valjevskim planinama. I ove godine očekuje se veliki broj posetilaca, kako berača i sakupljača gljiva, tako i otkupljivača, prerađivača, ali i zaljubljenika u prirodu i onih koji će iz svog zadovoljstva sakupljati gljive. Poseban akcenat na manifestaciji je zaštita gljiva.

Strast prema prirodi i pečurkama dele mnogi. Gljive su nekada bile, a i danas su obavijene velom tajne i mistifikacije u svesti ljudi. Pripisivana su im čudotvorna i vrhunska isceliteljska svojstva. Susret s gljivama u prirodi kod mnogih ljudi budi strah zbog priča o čestim trovanjima koja uzrokuju ovi neobični organizmi, entitet na prelazu između biljaka i životinja.

Gljive spadaju u najrasprostranjenije žive organizme na Zemlji. Smatra se da ih ima između sedamdeset i sto hiljada. Na području valjevskih planina prisune su brojne vrste gljiva, na šta je uticalo i geografsko područje, ali i raznolikost šumskog prostranstva.

Ukoliko ipak volite da gljive vidite na svojoj trpezi, savet je nikada ne sakupljajte previše, već uvek onoliko koliko je potrebno za jedan obrok, da uvek ostavite nekoliko gljiva, da bi se spore mogle obnoviti, nedirate nepoznate gljive, ne gaziti i šutirati ih. Gljive za kuvanje uvek očistite odmah u šumi, ne dirajte mlade gljive, gljive ne čupajte da bi imali šta brati i sledeće godine, ne uništavajte otrovne gljive jer su i one potrebne prirodi.

Povodom održavanja manifestacije Dani gljiva na valjevskim planinama u sredu 24. septembra u Vojvodinom salonu hotela Grand sa početkom u 10 časova održaće se konferenciji za novinare Gljivarskog drustva Valjevo. Tom prilikom biće potpisan protokol o sardanji valjevskih ekoloških organizacija.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…