Maline 2.jpgU organizaciji Valjevoturista, Opštine Valjevo i Regionalne privredne komore Valjevo, u Brankovini je održan 46. Dan maline gde je pored izložbe raznih sortimenata maline, sredstava za zaštitu bilja i poljoprivredne mehanizacije, držano i tematsko savetovanje iz oblasti proizvodnje, zaštite i plasmana maline na domaćem i svetskom tržištu.

U svetu se godišnje proizvode 490.000 – 540.000 tona maline i od toga 85% maline isporučuje se prerađivačima. Najveći proizvođač je Rusija sa 100.000 – 150.000 tona godišnje proizvodnje, Sjedinjene Američke Države su na nivou od 75.000 tona, Srbija u konstantnom padu, sada na nivou od oko 70.000 tona. Kina je u velikoj ekspanziji kada je u pitanju proizvodnja maline, ali se do ovih podataka teško dolazi. Srbija ima velike probleme kada je u pitanju ova proizvodnja, kako u primarnom, tako i u sekundarnom sektoru. Primetan je veliki nedostatak manualne radne snage, sredstva za zaštitu bilja ne koriste se na adekvatan način, ne postoji odgovarajuća mreža stručne pomoći na terenu za primenu agrotehničkih mera i sl. Prerađivači imaju probleme u otkupu, često kvalitet nije na potrebnom nivou, na svetskom tržištu vlada sve jača konkurencija.

Na našim prostorima dominira sorta vilamet sa 80% zasada. Vilamet je sorta izuzetnog ukusa i arome, čak se često koristi za popravljanje aroma drugih sorti, međutim ova sorta ima berbu u najranijem periodu leta i izuzetno je osetljiva. Naš glavni konkurent jeste Poljska, kada je u pitanju tržište EU, mada smo i tu u prednosti kada su uslovi podneblja u pitanju. Jedino je ostalo da se država još više potrudi na pitanju podsticanja malinarske proizvodnje, iako podsticaji već postoje za zasade od minimum 20 ari. U pripremi je i Uredba koja će urediti otkupna mesta, a da bi ceo sistem funkcionisao neophodan je i ažurniji rad nadležnih inspekcijskih organa na terenu. Jednom rečju, potencijala za dobru proizvodnju ima, ali nedostaje malo više reda kada su u pitanju tržišni uslovi za proizvodnju i trgoviu malinom.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…