kuce.jpgOvako je danas oko podne bilo u Karađorđevoj ulici tačno preko puta zgrade opštine Valjevo. Brojni prolaznici su sa negodovanjem ili prolazili kroz čopor od desetak pasa sa pripremljnim kišobranima ili su za svaki slučaj prelazili na drugu stranu ulice.

Sa dolaskom lepih dana za očekivati je da ovoako nešto ponovo bude “uobičajena slika” jer i pored toga što je prošlo gotovo tri godine od najave izgradnje azila za pse i početka realizacije gradnje ništa drugo se ne rešava. Prema odluci o budžetu opštine Valjevo ove godine će se za dovršetak azila izdvojiti još oko 3,7 miliona što će ukupno sa do sada opredeljenim sredstvima iznositi preko 9 miliona dinara!

Da ipak krenemo redom. Na 11. sednici SO koja je održana 18. oktobra 2005. odbornici su doneli odluku da se u Valjevu pristupi izgradnji Azila za pse. 27. oktobra iste godine, pres služba opštinske uprave saopštila je da je potpisan kupoprodajni ugovor sa vlasnikom parcele u Zlatariću gde će biti izgrađen azil za napuštene pse. Za kupovinu ove parcele i prvu fazu izgradnje Azila opštinskim budžetom tada je opredeljeno oko 1,5 miliona dinara. Tada je saopšteno i da će novosagrađeni objekat biti kapaciteta 250 do 270 pasa i da je JKP “Vidrak” sklopio je ugovor sa valjevskom gradjevinskom firom SZR «Đido» koja će finalizovati radove na izgradnji azil za pse u Zlatariću. Projektom je bila predviđena izgradnja ambulante, karantina i boksova za smeštaj pasa bez vlasnika. U junu 2007. godine iz opštinske uprave ponovo je saopšteno da je “Vidrak” sklopio ugovor sa valjevskom gradjevinskom firom SZR “Đido”, koja će finalizovati radove na izgradnji azil za pse u Zlatariću, a rok je kao i ranije bio 35 radnih dana.

Krajem avgusta 2007 konačno smo mogli da se uverimo da je građevinski objekat za ambulantu, karantin i objekat za smeštaj pasa sagrađen ali da objekat neće biti stavljen u funkciju jer treba da se uradi parterno uređenje. U međuvremenu prvim rebalansom budžeta opštine Valjevo za 2007. godinu odobreno je povećanje sredstava iz budžeta za izgradnju azila, pa je ukupan iznos koji je prošle godine izdvojen 3,5 miliona dinara.

Na projekat parternog uređenja čekalo se gotovo tri meseca i vrednost predviđenih radova po tom projektu, kako smo nezbvanično saznali je oko 6 miliona dinara jer bi trebalo da se uradi i potporni zid oko celog azila.

Za sada je u budžetu opredeljeno nešto više od polovine te sume, a najverovatnije će se sačekati i početak nove građevinske sezone da bi radovi započeli.
I za svo to vreme, građani će se u raznim delovima grada susretati sa agresivnim ili manje agresivnim psima lutalicama i nadati da ih neće neko i napasti.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…