infakt__frame.jpgJapanska Vlada obezbedila je donaciju za izgradnju Gerontološkog centra u Valjevu, u iznosu od 235.440.000 dinara. Oko 137 milion koliko je još neophodno da se objekat uradi obezbediće ministarstvo za rad i socijalnu politiku i lokalna samouprava. Gradnja objekta za smeštaj starih lica mogla bi početi na proleće.

Japanska Vlada je u poslednjih nekoliko godina obezbedila blizu 200 miliona evra donacija kroz humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć.

Evropski standard je da zemlje ima 4% smeštajnih kapaciteta u odnosu na broj starih lica, a u Srbiji je taj procenat ispod 1. Centar koji bi bio sagrađen u Valjevu ne bi bio samo za smeštaj lica iz Valjeva, već sa teritorije cele Srbije.

Saradnja sa japanskom Vladom odvija se preko ministarstva finansija, a na današnjoj konferenciji na novinare Slobodan Ilić, državni sekretar u ministarstvu finansija je izrazio zadovoljstvo što se donacija japanske Vlade ogleda i kroz mogućnost usavršavanja kadrova u Japanu.

Ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetili su i zdravstveni centar Valjevo gde su mogli da se uvere u ono što je implementirano u rad ove ustanove, a iskustvo preuzeto iz japanskih institucija.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…