infakt__frame.jpgPovodom obeležavanja 40 godina Psihijatrijske službe i 140 godina Bolnice Valjevo u petak 5. oktobra u 11 časova će u Edukativnom centru biti održan stručni sastanak u organizaciji Psihijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, Udruženja psihijatara Srbije, Psihijatrijske službe i Edukativnog centra ZC Valjevo.

Tema sastanka je „Zajedno ka istom cilju, psihijatrija u Srbiji danas“, o čemu će govoriti istaknuti srpski psihijatri prof. dr Dušica Lečić-Toševski, predsednik Nacionalne komisije za mentalno zdravlje, doc. dr Aleksandar Damjanović, dr Nađa Marić i prof. dr Miroslava Jašović-Gašić iz Instituta za psihijatriju KCS i dr Branka Stamatović-Gajić iz ZC Valjevo. Ovom prilikom će o reformama psihijatrije u Italiji govoriti prof. dr Paolo Serra.

Godine stresa u našoj zemlji i u celom regionu dovele su u poslednjih nekoliko godina do porasta broja mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja od 13,5%, tako da se oni sada nalaze na drugom mestu problema javnog zdravstva (posle cerebrovaskularnih bolesti). Ukupan morbiditet i mortalitet su u porastu. Intenzivan akutni i hronični stres, kao i akumulirana trauma, prouzrokovali su značajne psihološke posledice, naročito kod ranjivih osoba. Zbog dugotrajne teške situacije, sistem zdravstvene zaštite se suočava sa specifičnim izazovima. Reforma zaštite mentalnog zdravlja je započela, uz brojne pozitivne akcije, kao što je priprema Nacionalne politike za mentalno zdravlje i nacrta Zakona o zaštiti prava osoba sa mentalnim poremećajima.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…