infakt__frame.jpgNova postavka Narodnog muzeja pod nazivom Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti biće otvorena 19. maja u 18 sati. Nova stalna izložba valjevskog muzeja će biti prva kompleksna postavka u Srbiji, osmišljena i realizovana po savremenim muzeografskim načelima, a kompletno su je osmislili stručni saradnici muzeja.
Rekonstrukcija muzeja započeta je 2001. godine, a pet godina kasnije muzej je dobio četiri ključne stvari – novu postavku u konaku, depoe, radionicu i kancelarijski prostor.

Budući posetioci će prolaziti kroz svojevrsne vremenske kapije, doživeti ambijent prvih pećinskih staništa, videti trodimenzionalnu predstavu neolitske grnčarske radionice, proći kaldrmom staru čaršiju. Moći će da dočekaju prvi voz, da uđu u šator sa slike Nadežde Petrović – Valjevska bolnica, da vide ratni kabinet vojvode Živojina Mišića, i da predahnu pored salona koji je valjevska trgovačka porodica otkupila od bečkog konzula.

Na oko 1000 kvm u prizemlju, nalazi se moderno opremljen prostor muzejskih javnih komunikacija koji se sastoji od prijemne sale sa suvenirnicom i kultirno-turističkim info punktom, deset sala postavke, muzejskog kluba za multimedijalne namene i dve sale galerije za tematske izložbe.

Značajno je pomenuti i da je još pre završetka procesa revitalizacije, 2005. godine, Narodni muzej Valjevo je dobio plaketu Mihajlo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najuspenijem muzeju u prethodnoj godini.
Svi poslovi petogodišnje revitalizacije Narodnog muzeja Valjevo koštali su nešto više od 500 hiljada evra koje su solidarno obezbedili Ministarstvo kulture i opština Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…