infakt__frame.jpgU subotu 31. marta od 8 do 13 časova u Mesnoj zajednici „Krušik” će biti održana akcija Preventivnog centra – merenje krvnog pritiska, visine, težine, holesterola, triglicerida, nivoa šećera u krvi.

Inače, prve aktivnosti Preventivnog centra počele su u martu prošle godine, dok je zvanično otvaranje bilo 5. jula 2006. godine. U prvim mesecima savetovališni rad se obavljao četiri dana u nedelji u trajanju od po dva sata. Preventivni centar sada radi puno radno vreme od 7,30 do 13,30. Pregledi se zakazuju radnim danima od 8 do 10 časova, kada radi i telefonsko savetovalište, na broj telefona 295-482.

Za godinu dana u Preventivnom centru u Domu zdravlja je pregledano oko 500 pacijenata, dok je telefonski savet zatražilo oko 700 ljudi. Oko 3.500 pacijenata je pregledano u akcijama na terenu. Rezultati ukazuju na to da je izražen problem gojaznosti. Kod velikog broja pacijenata koji su se obratili Preventivnom centru ili su se odazvali organizovanim akcijama zabeležene su povišene vrednosti holesterola i triglicerida. Primećeno je i da se naši sugrađani malo bave fizičkim aktivnostima.

Do sada je održano niz tribina i predavanja u obdaništima, osnovnim i srednjim školama i takve aktivnosti će u narednom periodu biti pojačane.
Kroz Školu za trudnice i roditeljstvo za poslednjih godinu dana je prošlo stotinak polaznica. Novi ciklus počinje danas, tako da će se svakog četvrtka narednih šest nedelja u prostorijama Preventivnog centra okupljati desetak budućih majki, sa kojima će razgovarati pedijatri, psiholozi, medicinske sestre i pripremiti ih za doček i negu novorođenčeta.

U okviru projekta Ministarstva zdravlja „Unapređenje preventivnih zdravstvenih usluga u Srbiji”, koji finansira EU, a sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju počeo je skrining za kolorektalni karcinom, za meštane mesnih zajednica „Andra Savčić” i „Popare” starosti od 50 do 69 godina. Obezbeđeno je preko hiljadu testova koje zajedno sa upitnikom i smernicama mogu dobiti u prostorijama Preventivnog centra u Domu zdravlja, a Patronažna služba će kroz kućne posete pokušati da im objasni važnost testiranja.

Zaključak lekara i sestara Preventivnog centra je da građani do sada nisu imali naviku da odlaze kod lekara kada su zdravi. Brojne akcije i pozivi rezultirali su značajno povećanim interesovanjem u odnosu na prve aktivnosti, što je i osnovni cilj Preventivnog centra – da građani shvate da svoje zdravlje moraju redovno kontrolisati.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…